Harvard, MIT, Stanford, Oxford, Cambridge: Θα περίμενε κανείς πως στις χώρες όπου υπάρχουν τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα, από εκεί να βγαίνουν και οι πιο ευφυείς απόφοιτοι. Όμως η έκθεση Education at a Glanceτου Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που συγκρίνει τις ικανότητες αποφοίτων από διαφορετικές χώρες, μας έδωσε μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Ο ΟΟΣΑ υπέβαλλε αποφοίτους 35 χωρών σε τεστ προχωρημένων αναγνωστικών ικανοτήτων, με τους φοιτητές της Ιαπωνίας και της Φινλανδίας να θριαμβεύουν, αφήνοντας πολύ πίσω τους τις «παραδοσιακές δυνάμεις» Άγγλων και Αμερικάνων.
Αυτή είναι η λίστα με τις 10 καλύτερες επιδόσεις αποφοίτων παγκοσμίως….
- Ιαπωνία
- Φινλανδία
- Ολλανδία
- Αυστραλία
- Νορβηγία
- Βέλγιο
- Νέα Ζηλανδία
- Αγγλία
- ΗΠΑ
- Τσεχία
Τι συμβαίνει;
Αξίζει να τονίσουμε πώς στην ετήσια λίστα QS World University Rankings, υπήρχαν 32 αμερικάνικα πανεπιστήμια στο Top 100, ενώ μόλις 1 από τη Νέα Ζηλανδία. Παρ`όλα αυτά, στην λίστα του ΟΟΑΣΑ, οι Νεοζηλανδοί φοιτητές νικούν κατά κράτος τους Αμερικάνους, το ίδιοι και οι Νορβηγοί/Αυστραλοί, με εξίσου μικρή εκπροσώπηση στο Top 100 των κορυφαίων πανεπιστημίων παγκοσμίως.
Θέμα κόστους;
Η έκθεση του ΟΟΑΣΑ δείχνει να καταρρίπτει τον «ακριβό, άρα καλό» μύθο των βρετανικών και αμερικάνικων πανεπιστημίων. Το ακαδημαϊκό σύστημα των Ολλανδίας, με χαμηλά δίδακτρα, φαίνεται πως προσφέρει πιο έξυπνους φοιτητές στην αγορά εργασίας σε σχέση με τα αρκετά ακριβά για τον μέσο φοιτητή αντίστοιχα συστήματα ΗΠΑ και Αγγλίας.
Και πού βρίσκεται η Ελλάδα;
Στον πάτο! Μαζί με Ιταλία και Ισπανία…
Τι σημαίνει αυτό το τεστ για όλους τους φοιτητές εκεί έξω;
«Ως προς τις προχωρημένες αναγνωστικές ικανότητες, μπορεί να είναι καλύτερο να πάρεις ένα απολυτήριο λυκείου στην Ιαπωνία ή την Φινλανδία, από το να πάρεις ένα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πτυχίο στην Ελλάδα, στην Ισπανία ή στην Ιταλία» δήλωσε στο ΒΒC ο διευθυντής εκπαίδευσης του ΟΟΑΣΑ, Andreas Schleicher. Τι σημαίνει αυτό για τα ελληνικά πανεπιστήμια; Ότι δυσκολευόμαστε λιγάκι στο spelling... (not)
(Πηγή:BBC)