2 Shares

Στο ζήτημα του τι θα συμβεί με τους μαθητές που δεν φορούν μάσκα και το αν θα υπάρχουν κυρώσεις προς αυτούς, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή  της ΕΡΤ «Από τις 6», ο κύριος Πέτσας αναφέρθηκε στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων και ειδικότερα στη χρήση μάσκας από τους μαθητές.

Σε ερώτηση για το αν κάποιος μαθητής δεν φορά μάσκα, δήλωσε:

«Εάν δεν φορά κάποιος μάσκα, δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους συμμαθητές του στην τάξη. Το πλέγμα των κυρώσεων για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων -που φυσικά θα υπάρχει- θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες».

Σχολεία

«Για τα σχολεία  είπε χθες η κυρία Κεραμέως ότι ο μέσος όρος αριθμών μαθητών ανά τάξη, είναι 17.  Επομένως βλέπουμε ότι το μέσο επίπεδο δεν προκαλεί κάποιο προβληματισμό. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, όπου υπάρχουν πράγματι πολλά παιδιά ανά τάξη. Έχουμε μπροστά μας μια ολόκληρη σχολική χρονιά. Πρέπει, επομένως, να έχουμε προετοιμάσει ένα σύστημα που να επιτρέπει ότι θα περιχαρακώνουμε ενδεχόμενα κρούσματα και θα διαφυλάττουμε την υγεία των μαθητών. Γι’ αυτό προκρίθηκε η χρήση μάσκας, γιατί είναι περισσότερα παιδιά ανά τμήμα άρα δεν μπορούμε να έχουμε πάντα την επιθυμητή απόσταση και πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πρέπει να προχωρήσει η σχολική χρονιά γιατί είναι προς το συμφέρον της υγείας των μαθητών, της κοινωνικοποίησης τους και της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Δηλαδή είναι ένα πλέγμα πολιτικών που πρέπει να λαμβάνει υπόψη της η πολιτεία για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Να τηρούμε τις βασικές συστάσεις των ειδικών, να πλένουμε τα χέρια μας, να τηρούμε αποστάσεις όπου είναι εφικτό, να μη συγχρωτιζόμαστε, να φοράμε τη μάσκα, μαζί με το πλέγμα των άλλων ανακοινώσεων, να γίνονται ξεχωριστά διαλείμματα, να χρησιμοποιείται για παράδειγμα το παγούρι, ώστε να μην υπάρχουν συνωστισμοί στις βρύσες, στους ψύκτες ή αλλού.  Όλα αυτά κάνουν ένα πλέγμα που θα βοηθήσει να έχουμε λίγα ή και μηδενικά κρούσματα στα σχολεία μας», αναέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεν πρέπει να τιμωρείται το παιδί για την ανευθυνότητα ενός γονέα. Θα πρέπει όλοι να είμαστε υπεύθυνοι. Να ακούμε τις συμβουλές των ειδικών. Όπως λέχθηκε χθες  δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, ούτε όσον αφορά την προσοχή του μαθητή στο μάθημα με τη χρήση της μάσκας, ούτε όσον αφορά την υγεία του. Επομένως, το βασικό ζήτημα είναι να πειστούν οι γονείς και οι μαθητές, ιδίως μεγαλύτερης ηλικίας, ότι είναι για την υγεία τους η χρήση της μάσκας. Τώρα, εάν δεν φορά κάποιος μάσκα, δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους συμμαθητές του στην τάξη. Το πλέγμα των κυρώσεων για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων -που φυσικά θα υπάρχει- θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Αλλά σε μεγάλο βαθμό, μην κρυβόμαστε, εξαρτάται από το κάθε σχολείο, από τον εκπαιδευτικό και γι’ αυτό τους θέλουμε όλους συμμάχους και πρεσβευτές όλων αυτών των πολιτικών που εφαρμόζουμε, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας», είπε αναφορικά με τη χρήση μάσκας για τους μαθητές.

Ακόμα για το ζήτημα της αύξησης των κρουσμάτων ο κύριος Πέτσας, δήλωσε:

«Όταν ανοίξαμε τις πύλες μας και όταν ξέραμε ότι θα υπάρξει αυξημένη κινητικότητα των Ελλήνων πολίτων στο εσωτερικό λόγω του καλοκαιριού περιμέναμε αύξηση των κρουσμάτων. Τα επιδημιολογικά μοντέλα που έχουν οι ειδικοί τους οποίους εμπιστευόμαστε έδειχναν αύξηση των κρουσμάτων και η κορύφωση αναμενόταν  προς το τέλος Αυγούστου. Πράγματι βλέπουμε άνοδο στην επιδημιολογική καμπύλη των κρουσμάτων, αλλά από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά εξαιτίας και των μέτρων, βλέπουμε ότι ανεβαίνει βραδύτερα απ’ ότι εκτιμούσαν οι ειδικοί, με κάποιες από αυτές τις εκτιμήσιες να κάνουν λόγο για πάνω από 500 κρούσματα. Κάτι που δεν έχουμες δει, όπως δεν έχουμε δει και μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, ιδίως στους νοσηλευομένους σε ΜΕΘ και τους διασωληνωμένους. Ελπίζουμε να διατηρηθεί αυτή η εικόνα».