«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ευτυχώς οι Έλληνες ακούνε τους ειδικούς, εφαρμόζουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα μέτρα και για αυτό είμαστε σε αυτήν την κατάσταση» σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στο Mega.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι παρά το γεγονός ότι είχαμε αύξηση των κρουσμάτων δεν δικαιολογείται πανικός, όπως δεν δικαιολογείται εφησυχασμός. «Ας τηρούμε τα μέτρα που υπάρχουν σήμερα για να μην πάμε σε σκληρότερα» είπε.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στο τραπέζι το καθολικό lockdown. «Ο Πρωθυπουργός προχθές στο μήνυμά του προς πολίτες είπε ότι αυτό δεν είναι επιλογή του. Παίρνουμε μέτρα που έχουν την ηπιότερη δυνατή επίπτωση στην καθημερινότητα και την οικονομική δραστηριότητα προκειμένου να διαφυλάξουμε όσο μπορούμε το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Είναι μια άσκηση καθημερινής ισορροπίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο» πρόσθεσε.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στα κρούσματα σε νεότερες ηλικίες: Στο προηγούμενο διάστημα είδαμε μια αλλαγή στην συμπεριφορά ιδίως των νέων μας που γύρισαν σε μία -ας την πούμε- κανονικότητα προ κορονοϊού. Είδαμε δηλαδή μία αύξηση κρουσμάτων σε ηλικίες πολύ χαμηλές όπως είχαμε δει και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Είναι ένα πρόβλημα στη διασπορά γιατί οι πιο πολλοί από τους νέους είναι ασυμπτωματικοί και μεταφέρουν τον ιό, χωρίς να το γνωρίζουν, στο σπίτι τους και γενικά στους οικείους τους, με αποτέλεσμα σιγά σιγά να βλέπουμε μια πίεση στις μεγαλύτερες ηλικίες. Ενδεικτικά, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη είναι τα 28 έτη. Στους ελέγχους που κάναμε στο Θησείο ο μέσος όρος είναι τα 21 έτη.

Παράλληλα τόνισε ότι θα υπάρξει εντατικοποίηση ελέγχων για τα νέα μέτρα. Μάλιστα είπε ότι σε περιπτώσεις που γίνονται οργανωμένες οι παραβιάσεις των μέτρων φυσικά και θα υπάρξουν πολύ βαριά πρόστιμα. Για παράδειγμα σε καταστήματα που λειτουργούσαν μετά τις 12:00 τη νύχτα στην Αττική ενώ υπήρχε σχετική απαγόρευση.

«Δεν εξετάζεται σε αυτή τη φάση απαγόρευση της κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 12:30. Ούτε απαγόρευση της μετακίνησης μεταξύ νομών» ξεκαθάρισε.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Πέτσας είπε ότι θα ενισχυθούν όσοι πλήττονται από τα μέτρα.

Συγκεκριμένα είπε:

Έχει δείξει η ιστορία των τελευταίων μηνών ότι η οικονομία και η υγεία, σε αυτό το στάδιο, πάνε μαζί. Δεν μπορεί να στηρίξει κανείς την οικονομία, αδιαφορώντας για την εξέλιξη της πανδημίας. Αντιθέτως, προστατεύοντας τον πληθυσμό από την πανδημία, δίνει σήμα εμπιστοσύνης -το οποίο είναι καθοριστικό- στην οικονομία. Επομένως, εφόσον παίρνουμε μέτρα, που περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα, για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, ταυτόχρονα θα ενισχύουμε όσους πλήττονται από αυτά. Για παράδειγμα, έχουμε πει – και το έχουμε αποδείξει- ότι μέτρα που δούλεψαν στην πρώτη φάση της πανδημίας, επεκτείνονται και μετά. Όπως, για παράδειγμα, η επιστρεπτέα προκαταβολή. Έχουμε φτάσει ήδη στη φάση 3 και 4 και αν χρειαστεί, θα την ενισχύουμε. Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το οποίο είχε λήξεως στο τέλος Αυγούστου, έχει επεκταθεί και θα συνεχίσει να επεκτείνεται. Όπως και οι αναστολές εργασίας με την καταβολή του επιδόματος, της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Σε ό,τι αφορά τους ανέργους, έχουμε ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή του προγράμματος για 100.000 θέσεις που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί ελαφρύνει τον επιχειρηματία που θέλει να προσλάβει έναν νέο εργαζόμενο και δίνει διέξοδο για μόνιμη απασχόληση σταδιακά στον άνεργο. Έχουμε ήδη βάλει πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ για αυτή τη δράση και είμαστε διατεθειμένοι να το ενισχύσουμε. Άρα, υπάρχουν δράσεις για όλους τους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους. Όσο προχωρά η πανδημία και αναγκαζόμαστε να παίρνουμε μέτρα, άλλο τόσο θα στηρίζουμε την οικονομία με μέτρα ανακούφισης. Αναπληρώνουμε συνεχώς το Ταμείο του Κράτους με νέα κεφάλαια που έρχονται από τις αγορές, με ιστορικά χαμηλά επιτόκια Και αυτό είναι άλλη μια απόδειξη ότι βαδίζουμε στη σωστή κατεύθυνση. Αγορές και επενδυτές μας εμπιστεύονται και το ίδιο κάνει και ο ελληνικός λαός.