3 Shares

Η χώρα έχει μια ευκαιρία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλώνει ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο liberal.gr, τονίζει την ανάγκη συστράτευσης προκειμένου να υπάρξει μια ισχυρή κυβέρνηση την επομένη των εκλογών.
Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει ακυβερνησία σημειώνει και τονίζει πως το μεγαλύτερο λάθος του ήταν ο… ΣΥΡΙΖΑ
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο λόγος που εντάσσεται στη Ν.Δ. είναι ότι βαρέθηκε την κυβερνητική διγλωσσία και τη διπολιτική διαταραχή που οδηγεί στην απαξίωση της πολιτικής και του κοινοβουλευτισμού. Οι επιλογές είναι δύο όπως χαρακτηριστικά σημειώνει. Ή κάθεσαι στο σπίτι και γκρινιάζεις όπως οι γέροι του Μάπετ Σόου η συμμετέχεις και δίνεις το δικό σου αγώνα.
Σε όσους τον επικρίνουν υπενθυμίζοντας πως στο παρελθόν είχε εκφραστεί με επικριτικό λόγο σε βάρος της Ν.Δ. τονίζει πως δεν προτίθεται να σβήσει τις αναρτήσεις του όπως έκαναν οι Αχτσιόγλου -Τζανακόπουλος και άλλοι αφού αυτά δεν αλλάζουν.
Σημειώνει πως γνωρίζει ότι οι απόψεις του είναι μειοψηφικές στη Ν.Δ. εν τούτοις όπως υπογραμμίζει κατεβαίνει με σταυρό και όχι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Οπότε όποιος διαφωνεί μαζί του έχει τη δυνατότητα να επιλέξει άλλους υποψήφιους.
Συνέντευξη στον Βασίλη Γεώργα
– Γιατί Ν.Δ και γιατί τώρα;
Ο πιο προφανής λόγος είναι ότι βαρέθηκα την κυβερνητική διγλωσσία η οποία, σε συνδυασμό με τον κυβερνητικό αμοραλισμό οδηγεί σε μια μαγική διπολική διαταραχή και σε μια μαγική απαξίωση της πολιτικής και του κοινοβουλευτισμού.
Δεν αντέχω να βλέπω να χρησιμοποιείται μια οργουελική γλώσσα. Να κάνουν τα αντίθετα από αυτά που λένε και μετά αφού τα κάνουν να υποστηρίζουν πως έκαναν αυτά που είπαν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ούτε δεξιοί ούτε αριστεροί. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι καρέκλες τους. Η διατήρηση της εξουσίας και σε αυτό το σκοπό μπορούν να θυσιάσουν τα πάντα.
Έχω ξαναπεί ότι ο Τσίπρας κάθε πρωί λέει σε όλους ότι αν γίνουν εκλογές θα χάσουν την εξουσία και έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να μη ψηφίσουν και να μην αποδέχονται ότι τους ζητά. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση που εδράζεται σε μια πολύ στέρεα βάση λαϊκισμού, χρειάζεται μαι πανστρατιά, ένα φιλοευρωπαϊκό μέτωπο που θα φέρει στην εξουσία μια κυβέρνηση η οποία θα κάνει αυτά που λέει.
Τώρα είναι η πιο κατάλληλη συγκυρία για την επιτυχία της συγκρότησης αυτού του μετώπου και δεν πρέπει να περιμένουμε να συμφωνήσουμε σε όλα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Έχω πλήρη επίγνωση ότι στη Ν.Δ, οι δικές μου απόψεις είναι μειοψηφικές. Είναι αριστερές φιλελεύθερες.
– Μια διεύρυνση άλλωστε έχει σκοπό την προσέλκυση προσώπων που συμφωνούν σε μια κεντρική ιδέα
Ναι. Και σου επιτρέπει τη συμμετοχή. Διαφορετικά έχεις την εναλλακτική να μείνεις εσύ με τις απόψεις σου στη γωνία και να γκρινιάζεις σαν τους γέρους στο Μάπετ Σόου στο θεωρείο. Να λες δεν μου αρέσει τίποτα, δεν συμφωνώ. Να κάτσεις σπίτι και να παρακολουθείς γκρινιάζοντας και να βλέπεις το λαϊκισμό, αριστερό και δεξιό, να κάνει παιχνίδι. Η άλλη επιλογή είναι να συμμετάσχεις στο μέτρο που μπορείς, στο μέτρο που σου δίνεται η δυνατότητα.
Άλλωστε και ο ίδιος ο εκλογικός νόμος αυτή τη στιγμή στην ουσία δεν δημιουργεί εναλλακτικές. Δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος.
Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αυτοδυναμία και το ΚΙΝΑΛ δεν συμματασχει τότε πάμε σε εκλογές με αναλογικότερο σύστημα και την ακυβερνησία εξασφαλισμένη. Μόνο με κυβέρνηση Ν.Δ. ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να υπάρξει κυβέρνηση, αλλά με δεδομένο τον πολιτικό χάρτη θα είναι κυβέρνηση απόλυτης ακινησίας.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ ότι πρέπει να συνεργαστώ με αυτόν που διαβλέπω να είναι πρώτο κόμμα στο βαθμό που συμπίπτουν πολλές μου απόψεις με αυτό και βεβαίως με αμοιβαίο σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις. Κατεβαίνω με σταυρό δεν διορίζομαι στο ψηφοδέλτιο επικρατείας με εκλόγιμη θέση μπορεί όποιος διαφωνεί με τις απόψεις μου να βάλει σταυρό σε άλλον.
– Έχετε μετανιώσει για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Το έχω πει πολλές φορές. Το λάθος μου ήταν η συνεργασία μου με τον ΣΥΡΙΖΑ και κάθε άλλο λάθος ήταν απόρροια αυτού. Προσπαθούσα να περιορίσω τις ζημιές από το … προπατορικό αμάρτημα.
Μου είπαν γιατί αφού ειχα φύγει από το ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισα Σταυρο Δήμα. Εκείνη την περίοδο είχαν βγει ο Σκουρλέτης και ο μακαρίτης ο Μουλόπουλος και όλα τα φερέφωνα του ΣΥΡΙΖΑ και έλεγαν οτι χτυπούσαν τα τύμπανα της αποστασίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ετοιμάσει το παιχνίδι της «εξαγορας βουλευτών» και θα το έπαιζε στη συνέχεια οπότε όταν θα γινόντουσαν οι εκλογές θα έβγαινε όχι με 35% αλλά με 45%. Αυτη η ρομανική αντίληψη πως θα ξεφούσκωνε ο ΣΥΡΙΖΑ αν έβγαινε πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι μια φαντασίωση και οι φαντασιώσεις ξεφουσκώνουν μόνο όταν πραγματοποιούνται και βλέπεις τι φούσκες ήταν. Αλλιώς διογκώνονται.
– Η χώρα έχει δηλαδή μια ευκαιρία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Αλλιώς ακυβερνησία;
Ναι πράγματι. Οδηγούμαστε σε ακυβερνησία. Θα γίνουμε ένα βαλκανικό χωριό. Θα έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία να είμαστε η πρώτη χώρα που δραπέτευσε από τη βαλκανική μοίρα, δηλαδή τη φτώχεια και τη μιζέρια και θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα επιστρέψει οικεία βουλήσει. Θα είναι ολέθριο.
Θα είμαστε μια χώρα απομονωμένη από την Ε.Ε η οποία θα έχει εξαντλήσει την υπομονή της μαζί μας και θα την έχει απομονώσει δραστικά από το υπόλοιπο σώμα σε ένα είδος οικονομικής καραντίνα όπου ήδη βρίσκεται βέβαια αλλά θα γίνουν τα πράγματα χειρότερα… Θα μπορούμε μετά ως φτωχοί Βαλκάνιοι να κοκορομαχούμε και να έχουμε και όσες εκλογές θέλουμε.
– Έχετε μετανιώσει για χαρακτηρισμούς κατά της Ν.Δ.;
Δεν έχει νόημα να δηλώνω μετάνοια. Δεν είμαι τύπου Αχτσιόγλου ή τύπου Τζανακόπουλου που θα κάτσω να σβήσω μηνύματα και αναρτήσεις από Facebook και να κάνω τα αντίθετα από αυτά που έλεγα. Το παρελθόν συγκεκριμένο σε δημόσια θέα οπότε το αν λέω ότι μετάνιωσα εκ των υστέρων δεν έχει κανένα νόημα. Σας λέω ότι και πάλι ότι αναγνωρίζω πως το κύριο λάθος μου ήταν η συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ και από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα λάθη κατά την κοινοβουλευτική μου θητεία προέρχονταν από αυτό το πρώτο λάθος.
– Σε όσους λένε από ο Τατσόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ποτάμι και από το Ποτάμι στη Ν.Δ. τι απαντάτε;
Δεν θεωρώ πως έχω κάνει τρομακτική διαδρομή. Αυτά τα τρία κόμματα που αν εξαιρέσεις το ποτάμι παραμείναν στο χρόνο αναλλοίωτα. Αυτή η λογική είναι μια οξύμωρη παγίδα.
Τα κόμματα μπορούν να αλλάζουν έως και 180 μοίρες (όχι 360 του Αλέξη Τσίπρα) μπορούν να αλλάζουν αυτά που λένε αλλά εσύ αν θέλεις, όπως έλεγε και ο Τσώρτσιλ να παραμείνεις πιστός στις ιδέες σου αλλάζοντας κόμματα επειδή τα κόμματα αλλάξαν πριν από εσένα κατηγόρησε ότι αποστατείς κλπ. Πήγα στο ΣΥΡΙΖΑ και όταν ήταν στα πρόθυρα της εξουσίας έφυγα.
Θα μπορούσα να κάτσω και να κάνω το κουνέλι. Δεν το έκανα πήγα στο ποτάμι που εκείνον τον καιρό μου φαινόταν ως ο πιο οικείος χώρος πολιτικά. Όμως όπως είπε και ο Θεοδωράκης στην πολιτική μετράει το μέγεθος ,αλλιώς σε αντιμετωπίζουν με το 15 αλλιώς με το 5 και αλλιώς αν μείνεις εκτός Βουλής.
– Εν κατακλείδι συστράτευση
Απολύτως απαραίτητα. Να λύσουμε τα χέρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη αν όχι με αυτοδυναμία, με το κοντινότερο προς την αυτοδυναμία αποτέλεσμα ώστε κανένας άλλο κόμμα να μη διανοηθεί καν να σύρει ξανά τη χώρα σε νέες εκλογές τη χώρα.

Από το liberal.gr