Σαφή ευρήματα ασφυκτικού θανάτου τής έξι μηνών Ίριδας, του τρίτου παιδιού της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη, καταγράφονται στην ιστολογική εξέταση, την οποία πραγματοποίησε η Αντιγόνη Μητσέλου.

Όσο προχωρούν οι έρευνες τόσο συμπληρώνεται η εικόνα για τα αίτια θανάτου των τριών παιδιών της οικογένειας από την Πάτρα, αλλά πυκνώνουν και τα ερωτήματα που αφορούν τις εκθέσεις προσδιορισμού των θανάτων, των δύο μικρότερων παιδιών, της Μαλένας και της Ίριδας.

Παρότι γράφεται επανειλημμένα ότι η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατροδικαστικής Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προσδιόρισε ως αιτία θανάτου την αγενεσία φλεβόκομβου, αυτό δεν είναι ακριβές.

Στην ιστολογική εξέταση που διενήργησε, καταγράφονται ευρήματα παθογνωμονικά της ασφυξίας, όπως η έντονη συμφόρηση σε όλα τα όργανα (ήπαρ, σπλήνα, νεφρούς, επινεφρίδια κ.α.). Επιπλέον, στους λοβούς των πνευμόνων εντοπίστηκαν, εκτός από την έντονη συμφόρηση, και διάσπαρτες στικτές αιμορραγικές διηθήσεις του παρεγχύματος, και στον εγκέφαλο ανοξυγοναιμία. Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με ιατροδικαστικές πηγές, αποτελούν καθαρά σημάδια θανάτου από ασφυξία.