Η απόφαση της Βρετανικής Κυβέρνησης να αναστείλει τις εργασίες του Κοινοβουλίου είναι παράνομη, άκυρη και χωρίς ισχύ, έκρινε ομόφωνα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Οι έντεκα ανώτατοι δικαστές αποφάσισαν ότι κακώς ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συμβούλεψε τη Βασίλισσα Ελισσάβετ να προχωρήσει στο κλείσιμο της Βουλής.

Σε μια άνευ προηγουμένου απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο εξευτελίζει τον Άγγλο Πρωθυπουργό, λέγοντας ότι “όταν οι βασιλικοί επίτροποι μπήκαν μέσα στο Κοινοβούλιο για να διαβάσουν την απόφαση της Κυβέρνησης για την αναστολή των εργασιών της Βουλής, ήταν σαν να κρατούσαν ένα λευκό χαρτί. Η αναστολή ήταν άκυρη και χωρίς ισχύ. Το Κοινοβούλιο δεν έχει κλείσει. Αυτή είναι η ομόφωνη απόφαση και των 11 ανώτατων δικαστών. Είναι στο χέρι του Προέδρου της Βουλής τι θα πράξει από εδώ και πέρα. Εκτός και αν υπάρχει κάποιος κοινοβουλευτικός κανόνας που δε γνωρίζουμε, μπορούν να ξεκινήσουν τις εργασίες τους άμεσα. Δεν πιστεύουμε ότι χρειάζεται καμία κίνηση από τον Πρωθυπουργό.”

Ο Μπόρις Τζόνσον επιχείρησε να κλείσει το Κοινοβούλιο σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τους βουλευτές να συζητήσουν για το Μπρέξιτ, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πριν από το άτακτο Μπρέξιτ. Ήξερε ότι δεν είχε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο για να περάσει ένα άτακτο Μπρέξιτ και προσπάθησε να παρακάμψει την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στη χώρα που γέννησε τον σύγχρονο Κοινοβουλευτισμό.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανατρέπει τα δεδομένα και οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου.