Άρωμα… Βαρουφάκη αποκτά αίφνης ο ανασχηματισμός που ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής η κυβερνητική εκπρόσωπος, καθώς ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι υποστηρικτής του… παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα και της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.
Τόσο σε συνέντευξή του στο Έθνος το 2013 όσο και σε πρόσφατη μελέτη του ινστιτούτου Levy, στο οποίο προίσταται, ο καθηγητής Οικονομικών στο Bard College της Νέας Υόρκης αναφέρεται στο νόμισμα Geuro, το οποίο όπως υποστηρίζει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμή μισθών και συντάξεων από το Δημόσιο, αλλά και να χρηματοδοτήσει ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα με χιλιάδες θέσεις εργασίας.
«Η επιλογή της εξόδου από το ευρώ δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί. Προσωπικά, βλέπω να έρχονται μεγάλες αναταραχές και ένα «σχέδιο Β’» θα πρέπει να αναπτυχθεί εκτάκτως, το οποίο θα περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος ή μια δραματική επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων λιτότητας», τόνισε στο «Έθνος» και συμπλήρωνε:

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

«Είναι αμφίβολο ότι θα μπορέσουν οι κοινωνίες είτε στην Ελλάδα είτε στη Κύπρο να αντέξουν σκληρότερες συνθήκες από αυτές στις οποίες έχουν ήδη υποβληθεί, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα ζητηθεί από την τρόικα. Θα πρέπει συνεπώς να ακολουθηθεί μια διαφορετική πορεία. Η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στο παρελθόν και θα πρέπει να είναι μέρος του «σχεδίου Β’».

Ο οδικός χάρτης για παράλληλο νόμισμα με αρχή τα capital controls:

Όπως περιέγραφε στη συνέντευξή του, «μπορεί να ακούγεται ως ριζοσπαστική ιδέα, αλλά δεν είναι. Την έχουν ασπαστεί τόσο οι συντηρητικοί όσο και οι προοδευτικοί οικονομολόγοι. Η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος θα συνοδεύεται με την προσωρινή αναστολή (α) στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων(δημιουργήθηκε ήδη προηγούμενο με το σχέδιο «διάσωσης» της Κύπρου) και (β) στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους έως την ανάκαμψη της οικονομίας και της επιστροφής του ΑΕΠ στα επίπεδα του 2008. Το παράλληλο νόμισμα θα προσφέρει τη δυνατότητα για την εφαρμογή μιας δημοσιονομικής πολιτικής για την καταπολέμηση της μάστιγας της ανεργίας και για την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω στοχευμένων δημόσιων δαπανών, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος του «εργοδότη έσχατης προσφυγής» για κοινωνική εργασία.
Ολες οι εγχώριες συναλλαγές, ξεκινώντας πρώτα με τον δημόσιο τομέα και στη συνέχεια με τον ιδιωτικό τομέα, θα γίνονται με διαφορετικό νόμισμα από το ευρώ. Το παράλληλο νόμισμα φαίνεται να είναι απαραίτητο συστατικό για ένα βιώσιμο «σχέδιο Β’», αφού η ΕΕ δείχνει να κλείνει τα αυτιά της στην ανάγκη για τη χάραξη και την εφαρμογή ενός αναπτυξιακού σχεδίου στα πρότυπα του σχεδίου Μάρσαλ.
Το σχέδιο για διπλό νόμισμα θα συναντήσει σοβαρές προκλήσεις εφαρμογής, απαιτώντας ανάμεσα σε άλλα ένα τεχνολογικά εξειδικευμένο σύστημα πληρωμών προκειμένου να περιοριστεί, ακόμη και να μειωθεί, η παραοικονομία. Παρά τις δυσκολίες που εμπεριέχει αυτό το σχέδιο, η υλοποίησή του είναι εφικτή».

Η έκθεση για το παράλληλο νόμισμα με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2016 (!)

Στην έκθεση με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2016, με τίτλο “Ένα συμπληρωματικό νόμισμα και η άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας κρατούν το κλειδί για την ελληνική ανάκαμψη”, ο κ. Παπαδημητρίου περιγράφει ένα πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας στο Δημόσιο, με στόχο την προσφορά έμμισθης εργασίας σε δημόσια έργα, χρηματοδοτούμενο από ένα μη μετατρέψιμο “δημοσιονομικό νόμισμα”: το Geuro. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει κομμάτι ενός κρατικά χρηματοδοτούμενου προγράμματος για τη δημιουργία 550.000 θέσεων εργασίας.

Πρόκειται, όπως λέει, για προσομοίωση ενός προγράμματος που θα προσφέρει εργασία με μισθούς 586 ευρώ το μήνα, ένα ποσό που “παρέχει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, αποφεύγοντας παράλληλα τον ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα”, το οποίο θα κοστίζει συνολικά ετησίως 7,5 δισ. ευρώ.
Η πρότασή του, προβλέπει ότι το 50% του προτεινόμενου μισθού των 586 ευρώ θα μπορούσε να πληρώνεται σε ευρώ (3,75 δισ. ευρώ) και το υπόλοιπο 50% σε Geuro. Και υποστηρίζει ότι η αύξηση της δημόσιας δαπάνης κατά 3,75 δισ. ευρώ θα υπερ-αντισταθμίζεται από την καταβολή μισθών δημοσίων υπαλλήλων, συντάξεων και άλλων επιδομάτων σε Geuro. “Για να υποστηριχθεί η ζήτηση για το συμπληρωματικό νόμισμα, έως και το 20% των ετήσιων πληρωμών φόρων θα μπορούσε να γίνεται σε Geuro” σημειώνει.
Πηγή:thetoc.gr