Το μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού καλείται να λύσει η Κυβέρνηση, με το ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται απέναντι στη λύση των κλειστών κέντρων που προωθεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Τώρα που βρίσκονται στα έδρανα της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του, διαφωνούν κάθετα με τη δημιουργία κλειστών κέντρων, χαρακτηρίζοντάς τα “φυλακές, “Γκουαντάναμο” και “στρατόπεδα συγκέντρωσης”. 

Τι συνέβαινε, όμως, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την εξουσία στο θέμα του μεταναστευτικού και ειδικά στο θέμα των κλειστών κέντρων κράτησης;

Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση μπορεί να δοθεί από τον τότε – πλεόν αρμόδιο – υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. 

Στις 27 Νοεμβρίου 2016, με το μεταναστευτικό να έχει δημιουργήσει ήδη μεγάλες αντιδράσεις στην κοινωνία, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Το Βήμα”, ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρει:

Κέντρα κράτησης θα γίνουν και στα πέντε νησιά (σ.σ.: Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος), για δύο λόγους.  Πρώτον, τώρα που έρχονται στην Ελλάδα πολλοί παράτυποι που δεν είναι οικογένειες, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί η εγκληματικότητα και χρειάζεται ένας φόβος περιορισμού. Για παράδειγμα, στη Χίο δύο μετανάστες έβγαλαν μαχαίρια και απειλούσαν ταξιτζήδες. Αν τους πάμε στον εισαγγελέα, θα ορίσει δικάσιμο και θα τους αφήσει ελεύθερους. Με βάση τον μεταναστευτικό νόμο, έχουμε το δικαίωμα να τους κλείσουμε σε προαναχωρησιακό κέντρο (σ.σ.: κράτησης)”.

Ο δεύτερος και πολύ ουσιαστικός λόγος είναι ότι με τα κλειστά κέντρα θα προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία ασύλου στα νησιά. Όσοι φθάνουν στο Ανατολικό Αιγαίο από την Αλγερία, το Μαρόκο, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές κ.λπ. καταθέτουν αίτηση για άσυλο η οποία απορρίπτεται σε πρώτο βαθμό. “Όλοι προσφεύγουν για να εξεταστεί η αίτησή τους δευτεροβάθμια και στη συνέχεια πολλοί εξαφανίζονται. Όταν έρχεται η ώρα για την επανεξέταση, δεν βρίσκονται. Υπάρχουν κυκλώματα που τους περνούν με βάρκες σε άλλα νησιά και μετά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι περισσότεροι τελικά χάνονται. Αν όμως μπουν σε κλειστά κέντρα μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση της αίτησής τους, δεν θα μπορούν να εξαφανιστούν”.  

“Εδώ που έφθασαν τα πράγματα, θα βρεθούν χώροι που δεν ανήκουν στον δήμο”, μην αποκλείοντας να χρησιμοποιηθεί χώρος στο νησί (σ.σ. Χίος) που ανήκει στο υπουργείο Άμυνας. “Και να καθυστερήσει η χρηματοδότηση από την ΕΕ θα πληρώσουμε προς το παρόν με κρατικά χρήματα”.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2016, σε συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Μουζάλας δηλώνει χαρακτηριστικά: 

“Θα ήθελα τώρα να αναφερθώ στην κράτηση. Δεν προτείνουμε ότι όποιος μπαίνει παράτυπα στη χώρα μας, κρατείται. Ωστόσο η κράτηση αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι οποιασδήποτε μεταναστευτικής πολιτικής. Και λέμε πολύ συγκεκριμένα ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε χώρους κράτησης στα νησιά, ώστε να μπορούν να κρατηθούν κάποιοι, όχι επειδή μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα όπως γινόταν, αλλά επειδή είναι παραβατικοί. Μία κατηγορία. Και δεύτερη κατηγορία, επειδή οι Υπηρεσίες Ασύλου κρίνουν όπως λέει ο νόμος ότι η εξέταση του Ασύλου τους πρέπει να γίνεται υπό κράτηση”.

Στις 11 Ιανουαρίου 2017, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Real FM, ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υποστηρίζει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εξετάζει ακόμη και την επίταξη ξενοδοχειακών μονάδων στα νησιά του Αιγαίου για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών”.

“Η επίταξη είναι ένα όπλο που σκεφτόμαστε να χρησιμοποιήσουμε, έχει νομικά ζητήματα να λυθούν”.

Μουζάλας: Σκεφτόμαστε επίταξη ξενοδοχείων για τους πρόσφυγες

Uploaded by Ομάδα Αλήθειας on 2017-01-11.

Πηγή:omadaalithias.gr