Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Εργασίας που χρεώνεται με το πιο σκληρό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, μίλησε για μνημόνια – τα οποία ψήφισε και υπέγραψε – «ενός συμπυκνωμένου αποσταγμένου νεοφιλελευθερισμού που στο παρελθόν εφαρμόστηκε στην Χιλή του Πινοσέτ», προκαλώντας την οργή των πολιτών που παρακολουθούσαν την ομιλία του στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», στην Καλαμάτα. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί μεγάλη ένταση τόσο εναντίον του, όσο και μεταξύ των παρευρισκομένων, καθώς κάποιοι απαιτούσαν την αποχώρηση όσων διαμαρτύρονταν.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος προέβλεψε ότι μετά το Eurogroup θα υπάρξει μία θετική στροφή των εξελίξεων, καθώς ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση και «τελειώνει μια παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας, η οποία δηλητηρίαζε την οικονομία. Και βέβαια δεν θέλαμε να τελειώσουμε την αξιολόγηση πάση θυσία, όπως έλεγαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά θέλαμε να την κλείσουμε με όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνα μέτρα». Προφανώς δεν έχει διαβάσει καλά το κείμενο της απόφασης, το οποίο αναφέρει μόνιμη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας για τα μέτρα που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει.
Ο υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά δεν έχουμε απλώς υπόσχεση για το χρέος, αλλά έχουμε έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη», τονίζοντας ότι ως το 2028 δεν θα έχουμε επιβάρυνση πάνω από το 15% του ΑΕΠ στην αποπληρωμή του χρέους και ανέφερε, ως μέτρο σύγκρισης, ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό είναι 18%. «Πρέπει να δείξουμε το στίγμα της πολιτικής μας», είπε ακόμα ο κ. Κατρούγκαλος και εξήγησε ότι η κεντρική πολιτική σύγκρουση στην Ευρώπη είναι ανάμεσα σε δυνάμεις που θέλουν να διαλύσουν τις κατακτήσεις του 20ου αιώνα. Σε νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που θέλουν να απορυθμίσουν και να καταργήσουν βασικά εργασιακά δικαιώματα. Από την άλλη πλευρά, είπε, είναι οι δυνάμεις της εργασίας που θέλουν να προωθήσουν σύγχρονες πολιτικές που χρειάζεται ένα κοινωνικό κράτος.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «τα μνημόνια είναι συμπυκνωμένος αποσταγμένος νεοφιλελευθερισμός που στο παρελθόν εφαρμόστηκε στην Χιλή του Πινοσέτ και δυστυχώς – συμπλήρωσε – για την Ευρώπη, αυτές οι πολιτικές εφαρμόζονταν σε όλες τις χώρες, άρα το στοίχημά μας ήταν μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 πως θα αναστρέφαμε αυτή την συνταγή που μας είχε προταθεί ως φάρμακο». Δεν έγινε όμως αυτό κατορθωτό διότι, όπως τόνισε, «υπερτιμήσαμε ιδιαίτερα το βαθμό που λειτουργεί η δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υποτιμήσαμε νεοφιλελεύθερους κύκλους που δεν ήθελαν μέσω της Ελλάδας να αποδειχτεί ότι υπάρχουν κι άλλες πολιτικές». Η εθνική σύνταξη, σημείωσε ότι αποτελεί αρχή κοινωνικής δικαιοσύνης και ανέφερε ότι με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στόχος είναι η ασφάλιση και η σύνταξη να διασφαλίζει τους πιο φτωχούς και τους πιο αδύναμους.
Αναφορικά με τον «κόφτη», τόνισε ότι «καθιερώθηκε για να αποκρούσουμε μελλοντικές απαιτήσεις του ΔΝΤ αν δεν πετύχουμε τους στόχους μας και θα πρέπει να πάρουμε μέτρα που θα είναι όμως υπό τον έλεγχό μας». Ο υπουργός τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην συγκεντρώσουμε το 0,5% για το 2016 και συμπλήρωσε πως, «ο κόφτης δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί και αν ενεργοποιηθεί έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε να προστατεύουμε τους ευάλωτους και αδύναμους και να μην πειράζουμε μισθούς και συντάξεις» και κατέληξε λέγοντας ότι «τα δύσκολα τα έχουμε περάσει, αλλά έχουμε μπροστά μας δυσκολότερες προκλήσεις και χρειαζόμαστε την συμμετοχή όλων σας», εξηγώντας πως δεν αρκεί να παράγουμε για παράδειγμα καλό και ποιοτικό λάδι. Πρέπει να σταματήσουμε να το διαθέτουμε χύμα και θα πρέπει να περάσουμε σε μια ελαφριά βιομηχανία, να το συσκευάζουμε και να το διαθέτουμε στην αγορά.
Την ομιλία και την συζήτηση παρακολούθησε πολύς κόσμος που είχε γεμίσει το αμφιθέατρο, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές του νομού Παναγιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη και Πέτρος Κωνσταντινέας. Κατά την έναρξη της ομιλίας του υπουργού, εντός της αίθουσας μπήκε μια γυναίκα και χωρίς να μιλά προχώρησε μπροστά και σήκωσε ένα χαρτί που έγραφε «ντροπή σας» και αποχώρησε ήσυχα.
Ένταση όμως προκλήθηκε την ώρα που είχε ολοκληρώσει την ομιλία του ο Γιώργος Κατρούγκαλος και δεχόταν ερωτήσεις, όταν ένας πολίτης πήρε τον λόγο κι άρχισε να τον κατηγορεί για τις πολιτικές, τόσο του ίδιου όσο και της κυβέρνησης. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση πολλών μέσα στην αίθουσα που φωνάζοντας ζήτησαν από τον συγκεκριμένο πολίτη να αποχωρήσει. Μάλιστα κάποιος τον αποκάλεσε στέλεχος του ΕΠΑΜ και ο διαμαρτυρόμενος άρχισε να φωνάζει ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να σηκωθούν περισσότεροι από τους παραβρισκόμενους όρθιοι φωνάζοντάς του να σταματήσει. Τελικά αποχώρησε και το επεισόδιο έληξε, με τον υπουργό να διατηρεί πάντως την ψυχραιμία του συνεχίζοντας να απαντά στις ερωτήσεις που του έκανε το ακροατήριο για πάνω από μία ώρα.