Ο πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέας Γεωργίου, που διώκεται από την ελληνική δικαιοσύνη, λαμβάνει σημαντική διεθνή στήριξη αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Franffurter Allgemeine (FAZ).
Εννέα βραβευθέντες με Νόμπελ Οικονομίας και 40 στατιστικές οργανώσεις έχουν υπογράψει μια επιστολή διαμαρτυρίας από την Αμερικανική Στατιστική Ένωση που καταδικάζει την ποινική δίωξη.
“Οι υπογράφοντες καλούν τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν τη δίωξη του Ανδρέα Γεωργίου και άλλων αξιωματούχων της ΕΛΣΤΑΤ”, αναφέρει η επιστολή.
Ο Ανδρέας Γεωργίου διορίστηκε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ το 2010 και αναθεώρησε τις προηγούμενες ψευδείς πληροφορίες για το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας προς τα πάνω.
Αύξησε το έλλειμμα του 2009 από 13,6% σε 15,4% του ΑΕΠ, κυρίως με τη συμπερίληψη των ελλειμματικών δημόσιων ιδρυμάτων και κρατικών επιχειρήσεων σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Εν τω μεταξύ, ο Α. Γεωργίου καταδικάστηκε από δύο δικαστήρια στην Αθήνα για παράλειψη καθήκοντος και συκοφαντία.
Ο γενικός εισαγγελέας της Ελλάδας, ο οποίος διορίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, απαιτεί ακόμη και ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ επειδή φέρεται διέλυσε τη χώρα και την οδήγησε σε ύφεση και στην κρίση χρέους.
Δύο χρόνια δοκιμασίας
Οι βραβευθέντες με Νόμπελ Οικονομίας George Akerlof, Angus Deaton, Daniel Kahneman, Edmund Phelps, Josef Stiglitz και τέσσερις άλλοι, ο ένας πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διαμαρτύρονται κατά της δίωξης Α. Γεωργίου.
Στην επιστολή της Αμερικανικής Ένωσης Στατιστικών, η οποία έχει 19.000 μέλη, έχουν προστεθεί σαράντα οργανώσεις από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων στατιστικών συλλόγων από τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
“Τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης, την περίοδο που στην ΕΛΣΤΑΤ επικεφαλής ήταν ο Α. Γεωργίου, έχουν επιβεβαιωθεί από την Eurostat ότι συμβαδίζουν με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα”, ανέφερε η επιστολή.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τώρα διώκεται.
Η δίωξη θέτει σε κίνδυνο τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία με τη σειρά της θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες της Ελλάδας να τερματίσει την οικονομική κρίση και να προσελκύσει ξένους επενδυτές.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Α. Γεωργίου “ακολουθούσε αυστηρά τις αρχές της βέλτιστης πρακτικής που ορίζονται στην νομοθεσία της ΕΕ και της Ελλάδας”.
Την 1η Αυγούστου 2017 το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων καταδίκασε τον Ανδρέα Γεωργίου σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικού, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σχετικά με το έλλειμμα του 2009.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστήριξε επίσης έμμεσα τον Α. Γεωργίου.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi, ο οποίος ρωτήθηκε μετά από την καταδίκη Γεωργίου, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ότι πρέπει να αποφεύγεται οτιδήποτε βλάπτει την ανεξαρτησία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας και την αξιοπιστία των στοιχείων που εκδίδει.