Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η καταδικαστική απόφαση για την Χρυσή Αυγή, η οποία πλέον και επίσημα έχει τον τίτλο της εγκληματικής οργάνωσης, όλο το ενδιαφέρον πλέον συγκεντρώνεται στις ποινές που θα επιβληθούν.

Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αρχικά είναι οτι η όλη διαδικασία λογικά δεν θα ολοκληρωθεί σήμερα καθώς θα μιλήσουν οι δικηγόροι όλων των κατηγορουμένων για να ζητήσουν να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Μετά θα αγορεύσει ο εισαγγελέας επί των αιτημάτων τους και ακολούθως θα συνεδριάσει το δικαστήριο, προκειμένου να αποφασίσει για τις τελικές ποινές.

Το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι από 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη, ενώ αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά τότε οι ποινή μπορεί να πέσει από 1 έως και 5 έτη.

Η ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στην οποία καταδικάστηκαν ο Νίκος Μιχάλολιάκος, ο Χρήστος Παππάς, ο Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Ηλίας Παναγιώταρος είναι από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ αν υπάρξουν ελαφρυντικά ξεκινάει από τα 2 χρόνια και φτάνει στα 8.