Και όπως υποστήριξε, περιέχει τις απομαγνητοφωνήσεις από τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup toy 2015.

Τις ηχογραφημένες συζητήσεις που είχε στο πλαίσιο του Eurogroup το πρώτο εξάμηνο του 2015 κατέθεσε στη βουλή ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης και άφησε στην «διακριτική ευχέρεια» του προέδρου του Κοινοβουλίου τον τρόπο με τον οποίο θα τις κοινοποιήσει στο σώμα.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας δεν τις έκανε αποδεκτές και τις επέστρεψε πίσω στον αρχηγό του ΜέΡΑ 25.

Εκτός από το πολιτικό ζήτημα ανακύπτει και νομικό. Σχετικά με τη χρήση των ηχογραφήσεων αυτών και το νόμιμο ή μη των ηχογραφήσεων αυτών, ο Γιάνης Βαρουφάκης, επικαλέστηκε την απόφαση 277/2014 του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία οι ηχογραφήσεις είναι νόμιμες καθώς δεν ανάγονται στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, αλλά έγιναν στο πλαίσιο των καθηκόντων του.

«Μου δίνει το δικαίωμα να αποφασίσω εάν θα το δώσω στους πολιτικούς αρχηγούς. Όταν κάποιος αισθάνεται πως πρέπει να λάβει μια πρωτοβουλία να ανακοινώνει κρυφές μαγνητοφωνήσεις που κάνει πρέπει να το κάνει με δική του ευθύνη. Δεν είμαι αχθοφόρος ή βαστάζος του κ. Βαρουφάκη εν προκειμένω. Επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή του», είπε χαρακτηριστικά.

Η συγκεκριμένη απόφαση βρήκε σύμφωνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε στην έναρξη της τριτολογίας του ότι έπραξε σωστά.

«Σωστά ενεργήσατε στο συμβάν που μόλις αναφερθήκατε», είπε χαρακτηριστικά.