7 Shares

Βαριά πολιτική ήττα υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στη Βουλή στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε τη χειρότερη κοινοβουλευτική εμφάνισή του.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι χαρίζουμε το όνομα “Μακεδονία” στους γείτονες καθώς επίσης και τη γλώσσα. Και παρ’ όλα αυτά ισχυρίστηκε ότι η χώρα μας παίρνει πίσω αυτό που της ανήκει, την ιστορία, τα σύμβολα, την παράδοση, την κληρονομιά της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας.

«Και η Βόρεια Μακεδονία, γίνεται φίλη, σύμμαχος χώρα, συμπαραστάτης της Ελλάδας για τη συνεργασία, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Μακριά από τη σφαίρα επιρροής τρίτων χωρών που για ίδιον όφελος, επιδιώκουν τη διαιώνιση της αστάθειας στα Βαλκάνια και την αποδυνάμωση του ρόλου της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγο νωρίτερα, πάντως, προσπαθώντας να στριμώξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ομολόγησε ότι πλέον θα ονομάζονται Μακεδόνες.

«Αλλά μιας και τόσο πολύ κόπτεστε για την αναφορά σε μακεδονικό Έθνος και λαό στο Σύνταγμα της γείτονος. Εσείς όταν διαπραγματευόσασταν τι ακριβώς κάνατε; Ρωτάω λοιπόν τους συναδέλφους: την τελευταία φορά που έγινε συζήτηση για αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος, το 1992, επί Κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο κ. Σαμαράς είχε ζητήσει αφαίρεση των αναφορών του Συντάγματος της γείτονος σε μακεδονικό έθνος ή λαό; Η απάντηση είναι Όχι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Με λίγα λόγια παραδέχτηκε ότι οι αναφορές στο Σύνταγμά των Σκοπιανών σε μακεδονικό Έθνος είναι πλήρως αποδεκτές!

Μάλιστα, μέσα στην αγωνία του να επιτεθεί στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας παραδέχτηκε ότι παραδίδουμε και την ιθαγένεια. «Μας κατηγορείτε, επίσης για το θέμα της ιθαγένειας και των διαβατηρίων.

Και σας ρωτάω, πού ήσασταν 25 χρόνια που τα διαβατήρια αναφέρονται σε «Μακεδόνες» σκέτο;  Πού ήσασταν το 2008-2009 όταν έγινε η διαπραγμάτευση και απελευθερώθηκε το καθεστώς θεωρήσεων για τα διαβατήρια των πολιτών της πΓΔΜ στον χώρο Schengen;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Αναφερθήκατε  στον  Καμμένο. Αντί να αντιπολιτεύεστε εμένα θα αντιπολιτεύεστε τους άλλους της δεξιάς πολυκατοικίας για το ποιος θα πάρει το καλύτερο διαμέρισμα», αποδεικνύοντας ότι άφησε το λουρί του προέδρου των ΑΝΕΛ σε μια προσπάθεια να μειώσει τη δύναμη της Νέας Δημοκρατίας.

Σε έντονο ύφος επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι ήταν διαφοροποιήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά, σε μια ατέρμονη προσπάθεια να δημιουργήσει έριδες εντός της γαλάζιας παράταξης.

Το ίδιο, άλλωστε, έπραξε και για το ΠΑΣΟΚ. «Μου είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβω κυρία Γεννηματά, πως με τόση ευκολία ταυτίζεστε με τον κύριο Μητσοτάκη.  Ειδικά σε μια τέτοια συγκυρία που αναδύεται η πιο επιθετική μορφή ακροδεξιάς, με αφορμή το μακεδονικό. Αλλά με βοήθησε να καταλάβω η ανακοίνωσή σας στη διαγραφή του κου Θεοχαρόπουλου. Γιατί αντικειμενικά είπατε εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του κου Τσίπρα. Να ξέρετε ότι διαπράττεται στρατηγικό λάθος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Λίγο νωρίτερα, πάντως, είχε κατηγορήσει τον Α. Σαμαρά ότι εκείνος απεδέχθη πρώτος τον όρο Μακεδονία. «Που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 για εμπορικές Συμφωνίες, στις 2 Δεκέμβρη του 1991 με τον οποίο για πρώτη φορά αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Και ότι στο Συμβούλιο της 16ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, «υποχώρησε στις πιέσεις», «τα έκανε μούσκεμα» και δεν ζήτησε οριστική λύση του θέματος «με αντάλλαγμα την αναγνώριση της Κροατίας», εξήγησε.

Επίσης, είπε ότι είναι  αλήθεια  ότι το 2008 στο Βουκουρέστι η κυβέρνηση Καραμανλή, χωρίς να ασκήσει βέτο όπως φημολογείται, προσπάθησε και κατάφερε να αποσπάσει τη συναίνεση των εταίρων στο ΝΑΤΟ ώστε να μην ενταχθεί η γειτονική χώρα με τη προσωρινή της ονομασία, της ενδιάμεσης συμφωνίας, μέχρις ότου υπάρξει αμοιβαία αποδεχτή λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας.

Στο μεταξύ, υπερασπίστηκε πλήρως τη Συμφωνία επιχειρώντας να εξηγήσει τα θετικά της, αλλά ξεχνώντας ότι με την ρηματική διακοίνωση άλλαξαν οι όροι της.

«Και πέραν της Συνταγματικής αναθεώρησης, στην ίδια τη Συμφωνία, οι γείτονές μας δεσμεύονται να μην υποκινούν οποιεσδήποτε πράξεις μη φιλικού χαρακτήρα κατά της χώρας μας. Δεσμεύονται να μην προβαίνουν σε αλυτρωτικές δηλώσεις.

Δεσμεύονται να μην υιοθετούν τέτοιου είδους δηλώσεις από όποιον φέρεται να δρα για το συμφέρον τους. Δεσμεύονται να σέβονται τα υφιστάμενα σύνορα. Δεσμεύονται με άλλα λόγια να εγκαταλείψουν κάθε είδους αλυτρωτική ρητορική, κάθε είδους αλυτρωτικές δράσεις από οποιονδήποτε κι αν αυτές προέρχονται», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Ακόμα, ισχυρίστηκε ότι το βασικό πρόβλημα του Κυριάκος Μητσοτάκη δεν είναι η Συμφωνία, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος!

«Το βασικό σας πρόβλημα είναι ότι την επωφελή Συμφωνία τη φέρνουν αυτοί που εσείς δεν αναγνωρίζετε παρά ως προσωρινούς ένοικους της εξουσίας. Ενώ θεωρείτε τους εαυτούς ως μόνιμους ιδιοκτήτες», προσέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να καταδικάσει τους ακραίους και το κλίμα εκφοβισμού εναντίον των βουλευτών- είπε μάλιστα ότι την ώρα που ανέβηκε στο βήμα, βρίσκονταν υπό πολιορκία τα σπίτια δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- επιτέθηκε τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στον Αντώνη Σαμαρά.

Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε κάνοντας συμφωνία και συμβιβασμό.

«Βάλαμε στον συμβιβασμό όλα όσα προσπαθούσατε και δεν το πετυχαίνατε. Εμείς το πετύχαμε», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, «απαντώντας» στην ιστορική ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου «το όνομά μας είναι η ψυχή μας», ο Αλέξης Τσίπρας είπε «η ψυχή μας δεν είναι το όνομά μας, αλλά η ιστορία μας και αυτή την κερδίσαμε».