Την ψήφιση του εκλογικού νόμου, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, θέτει ως στόχο της η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα δε, με τον άλλο στόχο, της υπερψήφισης του νόμου από τα 2/3 της Βουλής (200 βουλευτές), έτσι ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές…
Τούτο σημαίνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου, το Υπουργείο Εσωτερικών και η ομάδα συνταγματολόγων του ΣΥΡΙΖΑ (με επικεφαλής τον υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο) θα πρέπει να καταλήξει σε μια πρόταση που θα ικανοποιεί… όλους ή σχεδόν όλους, πέραν δηλαδή του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Με άλλα λόγια, τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης αλλά και το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος στο σύνολό του κατά το δυνατόν.
Δύο κυρίαρχες απόψεις έχουν ήδη διαμορφωθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ, η μία που θέλει την καθιέρωση της απλής αναλογικής (και για ιστορικούς λόγους), και η άλλη που αντιμετωπίζει περισσότερο ευνοϊκά ένα σύστημα που θα πριμοδοτεί τα μεγαλύτερα κόμματα, με μικρότερο ωστόσο bonus από το σημερινό, και με δεδομένο ότι δύο κόμματα, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγήτάσσονται -το καθένα για δικούς του λόγους- κατά των συνεργασιών (πράγμα που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις κυβερνήσεις συνεργασίας). 
Δεν αποκλείεται, έτσι, να επιλεγεί ο… τρίτος δρόμος, δηλαδή ένα σύστημα που θα συνδυάζει τα δύο συστήματα, (σχεδόν) αναλογικό που δεν θα εμποδίζει από την άλλη τη δημιουργία κυβέρνησης. Και τη λύση στο πρόβλημα αυτό, που μοιάζει με …τετραγωνισμό του κύκλου, θα κληθούν να δώσουν ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο γ.γ. του Υπουργείου Κώστας Πουλάκης και η ομάδα των συνταγματολόγων.
Όμως, στο θέμα αυτό καθοριστικό ρόλο θα παίξει η Συνταγματική Αναθεώρηση, καθώς όπως προϊδέασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, «έχει μεγάλη σχέση του τι θα αποτυπωθεί στον εκλογικό νόμο, σε σχέση με το τι παρεμβάσεις θα χρειαστούν και στη Συνταγματική Αναθεώρηση».
Να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι, αποκλείεται («δεν είναι ο στόχος να ειπωθεί μία πρόταση και πάνω σε αυτή να συμφωνήσουν όλοι, και τα μέλη της κυβέρνησης και το κόμμα», δήλωνε στο μπρίφινγκ η εκπρόσωπος της κυβέρνησης). Για την κυβέρνηση αυτό που έχει σημασία είναι να επιτευχθεί ο μαγικός αριθμός «200», κάτι που, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, είναι απολύτως εφικτό.