Προσθέτουν μάλιστα πως άφησε εκτός τους υπουργούς που είχαν αντιρρήσεις για τις οικονομικές αλλαγές και τα μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι δανειστές.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «ένας οικονομολόγος που έχει περιγραφεί ως χαμηλών τόνων και έχει κάνει πρόοδο και τους ομολόγους του στην ευρωζώνη», διατήρησε την κρίσιμη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Το ρεπορτάζ των New York Times επισημαίνει ότι ο ανασχηματισμός είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ικανοποιηθούν οι δανειστές της Ελλάδας.
«Ο Τσίπρας αντικατέστησε τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ήταν αντίθετος με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με τον πιο μετριοπαθή Γιώργο Σταθάκη… Ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, που έχει επικριθεί για τον αργό ρυθμό των προσπαθειών εξορθολογισμού του υπερμεγέθους συνταξιοδοτικού συστήματος, αντικαταστάθηκε από νεαρή συνεργάτιδά του».
Οι New York Times σημειώνουν ότι ένας από τους βασικούς συνεργάτες του Τσίπρα, ο Δημήτρης Λιάκος, μεταφέρθηκε από τη δουλειά του στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, στην επίβλεψη της εφαρμογής των προγραμμάτων διάσωσης.
Το δημοσίευμα καταλήγει, σημειώνοντας πως ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού βρίσκεται πίσω από την αντιπολίτευση στις δημοσκοπήσεις, σχολιάζοντας ότι ο ανασχηματισμός είναι επίσης και ένα βήμα για να αντιμετωπιστεί η φθίνουσα δημοτικότητα του κ. Τσίπρα.