Μετά την αποκάλυψη ότι από Νοέμβρη έρχεται κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση δέχεται αφόρητες πιέσεις να πυροδοτήσει μια ακόμα βόμβα στα εργασιακά.
Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Πρώτου Θέματος» που προέρχονται από έγκυρες διπλωµατικές ευρωπαϊκές πηγές, εντός του επόµενου διαστήµατος και µε το συνολικό άνοιγµα των διαπραγµατεύσεων για τα εργασιακά και τον νέο συνδικαλιστικό νόµο, οι δανειστές προσανατολίζονται να προωθήσουν την ψήφιση νόµου ο οποίος και θεσµικά πλέον θα δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να συµφωνούν µε τους εργαζόµενους διαφορετικά ωράρια, ακόµα κι αν αυτό σηµαίνει ότι ο χρόνος ηµερήσιας απασχόλησης θα επιµηκυνθεί πάνω από 10 ή 12 ώρες.

 Και µάλιστα χωρίς υπερωριακή αποζηµίωση, καθώς η ήδη µειωµένη αµοιβή για την υπερεργασία πλέον θα έχει οριστικό χαρακτήρα.

Πρόκειται για «µεταρρύθµιση» που, βάσει των πληροφοριών της εφημερίδας θα θυµίζει κατά πολύ όσα σήµερα επιχειρεί να περάσει η γαλλική κυβέρνηση, προκαλώντας ένα απίστευτο κύµα λαϊκής οργής.
Την ίδια ώρα και µε πρόσχηµα την ανάγκη τόνωσης της παραγωγικότητας η οποία έχει πέσει σε επικίνδυνα χαµηλά επίπεδα θα ανοίξει συζήτηση και για την ουσιαστική κατάργηση του πενθηµέρου, καθώς πάγιο αίτηµα των µεγάλων επιχειρήσεων είναι η σύνδεση εργασίας µε τις παραγωγικές ανάγκες.
Αρµόδιες διεθνείς διπλωµατικές πηγές αναφέρουν ότι το θέµα ήδη έχει ανακύψει όχι µόνο σε ελληνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να τονιστεί ότι πυρήνας της πολιτικής του προέδρου Φρανσουά Ολάντ τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδοκίµασε, είναι η αύξηση των 35 ωρών εργασίας που ισχύουν εβδοµαδιαίως.
Μάλιστα στο νοµοσχέδιο που οδήγησε τους Γάλλους στους δρόµους προβλέπονται µείωση των υπερωριών, αύξηση των ωρών εργασίας έως και 46 την εβδοµάδα, χαλαρότερες εργασιακές σχέσεις και άλλες µέριµνες που αποσκοπούν σε ό,τι συζητείται πλέον και στην Ελλάδα: στην αύξηση της παραγωγικότητας.