Ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει το πορτοφόλι από την τσέπη συνταξιούχων και φορολογούμενων και τους επιστρέφει τα «ψιλά» που βρίσκει σε αυτό, σχολίαζαν στελέχη της ΝΔ για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού χθες στο Ζάππειο.

ΝΔ: Ο Αλέξης Τσίπρας προσβάλει την κοινή λογική

Χαρακτήριζαν προσβολή της κοινής λογικής από τον Αλέξη Τσίπρα, την ώρα που υπόσχεται μισή 13η σύνταξη, να κόβει την 12η καθώς αρνείται να ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για να μην μειωθεί εδώ και τώρα το αφορολόγητο που μόνος του επέβαλε και επιβαρύνει πολλαπλάσια όχι μόνον τους συνταξιούχους, αλλά και τους χαμηλόμισθους.

Όπως εξηγούσαν, η κυβέρνηση αφήνει το μέτρο ως έχει, διότι γνωρίζει ότι θα αφαιρέσει τα διπλάσια από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους από όσα υπόσχεται να δώσει με το πακέτο των χθεσινών παροχών. «Οι πολίτες θα είναι και πάλι χαμένοι», τονίζουν από την Πειραιώς, ενώ την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας «τάχα υπόσχεται τη χορήγηση ενός έκτακτου επιδόματος στους συνταξιούχους (που το βαφτίζει μόνιμο) την ώρα που έχει κόψει ολόκληρο το ΕΚΑΣ». Το παράδειγμα που παρουσιάζει η ΝΔ είναι πως, ένας συνταξιούχος που παίρνει 750 ευρώ θα κληθεί από το επόμενο έτος να πληρώσει για πρώτη φορά φόρο 442 ευρώ.

Η ΝΔ θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση που έχει ληφθεί από την Νέα Δημοκρατία είναι να ψηφίσει τα θετικά μέτρα για τους πολίτες γιατί, έστω και με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξει μια ανακούφιση από την φορολαίλαπα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία τετραετία. Άλλωστε μέρος των χθεσινών εξαγγελιών αποτελεί μεμονωμένη υιοθέτηση δεσμεύσεων της ΝΔ. Ωστόσο, κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που ξεκινά σήμερα στη Βουλή, η ΝΔ σκοπεύει να αναδείξει «την εξαπάτηση των πολιτών που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας, στην απόγνωση του να εξαγοράσει μερικές ψήφους».

Τα στοιχεία που σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση αποδεικνύουν την εξαπάτηση της κυβέρνησης προς τους πολίτες είναι ότι, για να πετύχει το νέο θηριώδες υπερπλεόνασμα, έχει αφήσει 200.000 συνταξιούχους να περιμένουν μάταια την έκδοση της σύνταξης τους και το γεγονός ότι έχει κόψει έως και το 38% τις συντάξεις στους νέους συνταξιούχους με τον νόμο Κατρούγκαλου. Επίσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο κ. Τσίπρας,

κατάργησε την έκπτωση 2% στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος.
αύξησε τον ΦΠΑ στην εστίαση από τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 24%.
αποφάσισε τη μετάταξη βασικών τροφίμων από τον ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή.
αύξησε τον ανώτατο συντελεστή του ΦΠΑ από το 23% στο 24%.
έκοψε το ΕΚΑΣ και τώρα μοιράζει ένα κλάσμα της 13ης σύνταξης.

Τέλος, η εισφορά αλληλεγγύης ακόμη και μετά τη μείωσή της που εξήγγειλε, θα παραμένει υψηλότερη από ό,τι ήταν το 2014.