Αυστηρό μήνυμα στις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους έναντι των εργαζομένων έστειλε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση της ΝΔ θα επιβάλλει την πιστή και χωρίς καμία εξαίρεση τήρηση της εργατικής νομοθεσίας για να θωρακιστούν τα δικαιώματα των υπαλλήλων τους. 

«Θα είμαστε πάρα πολύ σκληροί στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας», τόνισε και θύμισε ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ. ήταν αυτή που επέβαλε το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για την αδήλωτη εργασία», το οποίο τότε χαρακτηρίστηκε ως υπερβολικό μέτρο από το ΣΥΡΙΖΑ. 
«Θα δώσω επαρκή κίνητρα στις επιχειρήσεις, ώστε ο πλούτος και η ευημερία να μοιράζεται δίκαια μεταξύ των επιχειρηματιών και των εργαζόμενων» εξήγησε, ενώ μιλώντας για την ανάπτυξη που δεσμεύεται να φέρει στη χώρα η ΝΔ διευκρίνισε ότι αυτή θα έχει δύο απαρέγκλιτες προυποθέσεις. «Πρώτον η ανάπτυξη να είναι συμμετοχική δηλαδή να είναι κερδισμένοι και ο κόσμος της εργασίας και ο κόσμος των επιχειρήσεων και δεύτερον η ανάπτυξη να προστατεύει τα βασικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως είναι το περιβάλλον, διότι δεν νοείται σήμερα ανάπτυξη η οποία δεν προστατεύει το περιβάλλον».

Η παρέμβαση αυτή του κ. Μητσοτάκη μόνον τυχαία δεν έγινε σήμερα καθώς ήρθε ως συνέχεια της χθεσινής εκτενούς αναφοράς του για τις εργασιακές σχέσεις στην ομιλία τους Ελευσίνα στην οποία έστειλε 4 μηνύματα σε όσους επιχειρηματίες παραβιάζουν σήμερα την νομοθεσία. Οπως είπε χαρακτηριστικά εφόσον οι πολίτες εμπιστευθούν τη διακυβέρνηση στη ΝΔ: 

«Πρακτικές, όπως η αδήλωτη και η ανασφάλιστη εργασία, δεν θα χωρούν. Παλιές συνταγές, όπως η συμπίεση μισθού με απειλή απόλυσης, δεν θα νοούνται. Καθυστερήσεις πληρωμών και εργασία εκτός νόμιμου ωραρίου, δεν θα συγχωρούνται. Και η μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, απλά δεν θα επιτρέπεται. Απαιτώ από τις μεγάλες επιχειρήσεις να επιστρέψουν τις καταθέσεις τους στην Ελλάδα».

Δεν είπε όμως μόνον αυτά σήμερα ο κ Μητσοτάκης. Μιλώντας γενικότερα για τις υποχρεώσεις των επιχειρηματιών οι οποίοι θα ενισχυθούν από τη μείωση της φορολογίας την οποία έχει δεσμευθεί να φέρει η ΝΔ με τα πρώτα της νομοσχέδια, κατέστησε σαφές ότι αυτή συνεπάγεται και μια σειρά επιπλέον υποχρεώσεων από πλευράς τους. 

«Ειδικά από τις μεγάλες επιχειρήσεις απαιτώ να επιστρέψουν τις εταιρικές καταθέσεις τους πίσω στην Ελλάδα άμεσα για να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα” τόνισε και καθιστώντας σαφές ότι η ΝΔ “θα πιέσει τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στη χώρα μας”, είπε ότι ειδικά από τις μεγαλύτερες η ΝΔ θα απαιτήσει “τα επιχειρηματικά και επενδυτικά τους σχέδια -τα οποία γνωρίζω ότι δρομολογούνται- να εξαγγελθούν και να υλοποιηθούν άμεσα από τη στιγμή που δεχόμαστε ότι η χώρα γυρίζει σελίδα».

Όλα αυτά αποτελούν χωρίς άλλο και την απάντηση του κ. Μητσοτάκη στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διαστρεβλώσει τις θέσεις της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις και να την εμφανίσει ότι εκπροσωπεί τάχα τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος των πολλών. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ήδη από το 2016 η ΝΔ έχει μιλήσει για μια συμφωνία αλήθειας με τους εργοδότες την οποία έχει εξηγήσει επανειλημμένα ο κ. Μητσοτάκης με την εξής φράση: «Εμείς θα μειώσουμε τους φόρους και τις εισφορές, θα βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα διευκολύνουμε τη ρευστότητα. αλλά και οι επιχειρηματίες οφείλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, να πληρώνουν τους φόρους και τις εισφορές τους, και κυρίως να σταθούν κατά κυριολεξία δίπλα στους εργαζόμενούς τους στηρίζοντας τους».

«Έκτακτα μέτρα δεν πρόκειται να πάρουμε»

«Είμαι σίγουρος ότι θα πιάσουμε τους στόχους του 2019. Έκτακτα μέτρα δεν πρόκειται να πάρουμε» ξεκαθάριασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που χαρακτήρισε κρίσιμες χαρακτήρισε τις εκλογές της 7ης Ιουλίου τονίζοντας ότι «τώρα θα αποφασίσουμε πώς θα πάει η χώρα».

Επικαλούμενος την επαφή με τους πολίτες είπε ότι «προσβλέπουν για να ανοίξει ένας νέος κύκλος» προσθέτοντας ότι στις 7 Ιουλίου «κλείνει ένας 10ετης κύκλος Οδύσσειας».

«Υπάρχει μια λελογισμένη προσδοκία που με ικανοποιεί πολύ. Υπάρχει ψήφος καρδιάς και ψήφος μυαλού και πιστεύω ότι υπάρχει μια ανγνώριση ότι η ΝΔ προσέρχετια ανανεωμένη με σύγχρονο πολιτικό λόγο. Το γεγονός ότι η κοινωνία αποδείχθηκε στις ευρωεκλογές πιο ώριμη από ό,τι νομίζαμε είναι επιτυχία» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Μετά τις εκλογές ο Τσίπρας θα έχει περιπέτειες

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι «με την Αριστερά δεν ξεμπερδέψατε» ο κ. Μητσοτάκη αναρωτήθηκε «ποια αριστερά εννοεί ο κ. Τσίπρας; Αναρωτιέμαι σε ποια αριστερά αναφέρεται του κ. Πολάκη του Βαρουφάκη, των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη;». Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι «δεν είναι δικιά μου δουλειά να ξεμπερδεύω κανέναν. Ο κ. Τσίπρας θα έχει αρκετές περιπέτειες που θα πρέπει να χειριστεί στο εσωτερικό του κόμματός του».

«Εύχομαι εφόσον ο λάος στείλει τον Τσιπρα στην αντιπολίτευση να έχει μάθει κάτι από τα λάθη του και να μην επιστρέψει σε δοκιμασμένες και αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος» πρόσθεσε για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος σε όσα είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ότι αν δεν προκύψει κυβέρνηση η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ήταν «αυτονόητη παρατήρηση». «Κατηγορούμαι για κινδυνολογία ενώ κάνω μια διαπίστωση από αυτόν που προκάλεσε το θέμα αφού ψήφισε την απλή αναλογική» πρόσθεσε με νόημα.

Συμπλήρωσε, πάντως, ότι «εαν σχηματιστεί κυβέρνηση με οποιοδήποτε τρόπο προφανώς δεν θα γίνουν εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο. Το ερώτημα είναι τι κυβέρνηση θέλουμε. Επιμένω στην ισχυρή εντολή για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Για παράδειγμα άκουσα την κυρία Γεννηματά που λέει ότι δεν θέλει να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο. Η κατάργηση θα είναι στο πρώτο νομοσχέδιο οπότε αντιλαμβάνεστε τα προβλήματα». 

Άμεση η αλλαγή του εκλογικού νόμου

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγειλλε για άλλη μια φορά την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου «για να εξασφαλίσουμε κυβερνησιμότητα». Πρόσθεσε, δε, ότι «στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε εφόσον μας εμπιστευτεί ο λαός και θα αφορά τη λειτουργία του κράτους θα περιλαμβάνει σημειακές ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στην κυβερνησιμότητα των δήμων και θα περιλαμβάνει σημειακές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά σε μέρος πρότασης για τον εκλογικό νόμο που θα αφορά το «να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους. Θυμίζω ότι χρειάζονται 200 ψήφοι αλλά δεν μπορώ να φανταστώ πώς – ασχέτως των διαφωνιών – δεν θα βρεθούν οι 200 βουλευτές για να ψηφίσουν τα άρθρα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Δεσμεύομαι ότι θα είναι η τελευταία φορά που θα χρειαστεί να ταξιδέψουν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».

«Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε και μια πολιτική άσκησης κοινωνικής δικαιοσύνης γιατί δεν είναι φτηνό να βγάλεις ένα εισιτήριο για να έρθεις να ψηφίσεις» κατέληξε για το θέμα.

Έχω κατασταλάξει στο 50% των μελών της νέας κυβέρνησης

Μιλώντας για την κυβέρνηση που θα σχηματίσει είπε ότι «έχω την αποκλειστική ευθύνη για το υπουργικό συμβούλιο να στελεχώσω με τους κατάλληλους ανθρώπους και να διασφαλίσω την απόλυτη ομοιογένεια της κυβέρνησης». Συμπλήρωσε, επίσης, ότι θα έρθουν και τεχνοκράτες που θα πρέπει να εγκαταλείψουν την καριέρα τους, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα αναλάβω υπουργείο». «Έχω κατασταλάξει σε περισσότερο από το 50% των μελών του επόμενου υπουργικού συμβουλίου» πρόσθεσε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες πέραν του ότι δεν θα υπάρχουν θέσεις αναπληρωτών υπουργών με μια, ίσως, εξαίρεση.

Εξήγγειλε, δε, ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταργείται και ενσωματώνεται στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής που γίνεται Επικρατείας με στόχο να υπάρξει ψηφιοποίηση του κράτους αλλα όχι με αύξηση της ψηφιακής γραφειοκρατίας.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι «θα δώσουμε ευθύνες στους δημοσίους υπαλλήλους και θα κατεβάσουμε τις υπογραφές στους γενικούς διευθυντές, ούτε καν στους γενικούς γραμματείς. Μια σειρά από υπογραφές θα φύγουν από τους υπουργούς και θα αναλάβουν την ευθύνη της θέσης που κατέχουν».

Επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι θα ήταν ευχής έργον να μην μπουν στη Βουλή κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου προσθέτοντας ότι «τα κόμματα διαμαρτυρίας “πέθαναν” ή “θα πεθάνουν” σε αυτή την κάλπη γιατί η κοινωνία δεν είναι οργισμένη».

Ερωτηθείς ειδικά για τον κ. Βαρουφάκη απάντησε ότι «έχει τεράστιες ευθύνες μαζί με τον κ. Τσίπρα για αυτά που έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Θα τελειώνουμε το συντομότερο δυνατόν με τα capital controls

Για τα θέματα της οικονομίας επάνελαβε ότι η μείωση των φόρων θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2020 ενώ εξέφρασε την πρόθεση «όσο το δυνατόν συντομότερα να τελειώνουμε με τα capital controls σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος».

Όσον αφορά τις συντάξεις είπε ότι «εγγυώμαι τις σημερινές επικουρικές συντάξεις» ενώ πρόσθεσε ότι «κανείς σημερινός συνταξιούχος δεν θα δει να περικόπτεται κάποιο τμήμα της σύνταξής του». Παράλληλα τόνισε ότι «ρωμαλέα ανάπτυξη θα οδηγήσει σε αύξηση των συντάξεων».

Σημείωσε, δε, ότι «σε συνδυασμό με ένα κύμα μεταρρυθμίσεων θα χτίσουμε γρήγορα εμπιστοσύνη για να πάω σύντομα στους Ευρωπαίους για να ζητήσω τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Δεν θα ανεχθώ εκπτώσεις σε θέματα ηθικής

Ερωτηθείς για τη στάση της Βουλής απέναντι σε υποθέσεις που απαιτούν διερεύνηση είπε ότι «από τη στιγμή που θα έρθουν στοιχεία στη Βουλή για μια σειρά υποθέσεις, η Βουλή είναι υποχρεωμένη να τις διερευνήσει».

«Αυτά που είδαμε με τις ωμές παρεμβάσεις των ίδιων των υπουργών δεν το έχουμε ξαναδεί. Αυτός ο κύκλος ήταν θλιβερός και γι’ αυτό λέω ότι οι εκλογές αφορούν τις αξίες της κοινωνίας και στα ζητήματα αυτά δεν θα δεχθώ καμία έκπτωση» συμπλήρωσε για το θέμα. 

Συνεχίζοντας για τη δικαιοσύνη είπε ότι «αποτελεί προνόμιο της επόμενης κυβέρνησης να διορίσει άμεσα την νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου και οι θέσεις αυτές θα καλυφθούν άμεσα από επιλογές υπεράνω υποψίας και εγνωσμένου κύρους».

Καμία ανοχή στον Ρουβίκωνα

Με αφορμή την παρέμβαση του Ρουβίκωνα με τρικάκια στο σπίτι του Προκόπη Παυλόπουλου ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι δεν θα υπάρξει «καμία ανοχή σε συμπεριφορές που δεν είναι γραφικές αλλά είναι σε ευθύ δίαυλο επικοινωνίας με την τρομοκρατία. Οι ομάδες αυτές είνα οι πρώτες που δέχονται τον Κουφοντίνα όταν βγαίνει από τη φυλάκη».

Ειδικά για τον αρχιεκτελεστή της «17 Νοέμβρη» κα τις συνεχείς άδειες που παίρνει ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «έτσι όπως θα αλλάξει το καθεστώς των αδειών, θα έιναι σχεδόν αδύνατο να πάρει νέα άδεια. Μπορώ να αλλάξα το νομικό πλαίσιο ώστε το συμβούλιο να λαμβάνει υπόψη του παράγοντες που σήμερα δεν υπολογίζονται».

Στην ερώτηση για το αν τον ανησυχούν διαμαρτυρίες από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι «θα είναι πραγματικά πολύ γραφικό να ξαναδούμε τον μνημονιακότερο των μνημονιακών πρωθυπουργό που αύξησε 29 φόρους κι περιέκοψε 17 φορές τις συντάξεις πάνω σε τρακτέρ με ντουντούκα και να διαμαρτύρεται για τις μνημονιακές πολιτικές. Υπάρχει μια φράση στα γαλλικά “απ΄το ψιλό στο γελοίο υπάρχει μόνο ένα βήμα”».

Καραμανλής-Σαμαράς στηρίζουν χωρίς αστερίσκους

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την ομιλία του Κώστα Καραμανλή είπε ότι «τα είπε πολύ ωραία ο κ. Καραμανλής και τον ευχαριστώ όπως και τον κ. Σαμαρά. Και οι δύο παρέχουν στήριξη χωρίς αστερίσκους για να πείσουμε τους πολίτες να επιλέξουν τη ΝΔ».