6 Shares

Ειδικότερα, στην παρθενική του «Ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη με θέμα την «Κατάργηση καταυλισμού της Μόριας και των εσωτερικών συνόρων».

«Το ερώτημα το οποίο σας κατέθεσα έχει ως θεμέλιο λίθο τη φράση πες μου “πως συμπεριφέρεσαι στον κατατρεγμένο να σου πως ποιος είσαι, ως άτομο ως χώρα”. Είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε ότι πρέπει, ως χώρα, να ντρεπόμαστε, για αυτά που συμβαίνουν στη Μόρια, γενικά για το πως συμπεριφερόμαστε στο μεταναστευτικό», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό.

«Είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε ότι πυρκαγιές, όπως αυτή που στοίχισε τη ζωή συνανθρώπων μας, είναι αναπόφευκτες, όταν στοιβάζεις χιλιάδες ανθρώπους υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Καταυλισμοί όπως αυτός στη Μόρια δεν συνάδουν με τις αρχές ενός πολιτισμένου φιλελεύθερου κράτους. Κανένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια όταν χιλιάδες συνάνθρωποί μας ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν, για πέμπτη συνεχή χρονιά, τον αδυσώπητο στρατηγό χειμώνα, ανυπεράσπιστοι απέναντι στο κρύο και στη βροχή. Έλληνες κάτοικοι της Λέσβου συνεχίζουν να υπομένουν τη γειτνίαση, καθώς και την ταύτιση του τόπου τους στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης, με καταυλισμούς- στρατόπεδα συγκέντρωσης που δεν συνάδουν ή που καταστρατηγούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει: «Σας ερωτώ κύριε πρωθυπουργέ, ποια η διαφορά της δικής σας πολιτικής, από εκείνη της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία εντάχθηκε πλήρως στη λογική του Συμφώνου Μέρκελ – Ερντογάν που είχε φιλοσοφία την κανονικοποίηση των κακουχιών των μεταναστών ως μέσο αποτροπής έλευσης και άλλων μεταναστών, δηλαδή πρόληψη μέσω αποτροπής; Προτίθεστε να κλείσετε τη Μόρια; Πότε επιτέλους η πολιτεία θα προβεί στο αυτονόητο βήμα της δημιουργίας πολλών μικρών δομών, ανά την επικράτεια, ώστε οι οικογένειες των μεταναστών να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες με όφελος τόσο για τις κοινωνίες όσο και για τους ίδιους; Ή τελικά η Μόρια θα είναι η βάση του υποδείγματος το οποίο θα κλωνοποιηθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα με τείχη και φράχτες;».

Ο Βαρουφάκης έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή για το εάν η κυβέρνηση προτίθεται να κλείσει τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου, ενώ ζητεί πληροφορίες αν θα υπάρξει «κατάργηση των ιδιότυπων εσωτερικών συνόρων που αφαιρούν από μετανάστες το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης εντός της χώρας και εγκλωβίζουν τους κατοίκους των νησιών (Έλληνες και μετανάστες)».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την απάντησή του στον κ. Βαρουφάκη επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική της στο Προσφυγικό, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για “ιδεοληπτική, τυχοδιωκτική πολιτική μηδενικής προστασίας των συνόρων”. “Ας μην παριστάνουν τους τιμητές”, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Είπε ότι «οι έλεγχοι στα σύνορα τώρα θα ενταθούν, θα «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες για το άσυλο με νέο θεσμικό πλαίσιο που θα ψηφιστεί σύντομα ενώ θα αποσυμφορηθούν και τα νησιά». Ανέφερε επίσης ότι «όσοι δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες ή δεν επιθυμούν να μεταφερθούν σε δομές θα απελαύνονται άμεσα».

«Ας συμφωνήσουμε ότι άλλοι οι πρόσφυγες και άλλοι οι οικονομικοί μετανάστες, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι πρωτίστως πρόβλημα μεταναστευτικό. Σήμερα Σύροι είναι 2 στους 10. Το 50% είναι Πακιστανοί και Αφγανοί. Ας συμφωνήσουμε ότι η πλεινότητα οσων μπαίνουν στην Ελλάδα έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα. Επί 4 χρόνια επέστρεψαν στην Τουρκία μόλις 1806 άτομα. Η πολιτική που ακολουθήθηκε ήταν μια πολιτική μηδενικής προστασίας των συνόρων μας. Ηταν μια πολιτική πρωτοφανούς ανεπάρκειας που μας εξέθεσαν διεθνώς», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Το παράδοξο είναι ότι η νέα κυβέρνηση παρέλαβε 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και ασκείται κριτική από εκείνους που για ιδεοληπτική πολιτική δεν έκαναν τίποτα. Η OLAF έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα και ερευνά την διασπάθιση κονδυλίων για τους μετανάστες. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πολιτική υποκρισίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και απουσία προστασίας των συνόρων, λέγοντας: Ας πάψουν να είναι τιμητές. Επανέλαβε πως αλλάζει η πολιτική με συγκεκριμένες δράσεις.

Αλλάζει ο τρόπος παροχής ασύλου τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Σε έναν νόμο θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία, αλλά και ταυτόχρονα οι εθνικές πολιτικές», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Προβλέπεται πως αλλοδαποί που δεν συμμορφώνονται με μεταφορά σε άλλες δομές τότε τεκμαίρεται πως δεν επιθυμούν το ειδικό καθεστώς και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Ευάλωτοι θα θεωρούνται όσοι περιλαμβάνονται στην οδηγία και δεν περιλαμβάνεται το μετατραυματικό στρες. Θα ισχύει κατάλογος ασφαλών χωρών επιστροφής και τρίτων χωρών».

«Στο σύστημα παραμένουν όσοι δικαιούνται την προστασία και επιδεικνύουν τη δέουσα συνεργασία. Τα παιδιά θα πρέπει να πηγαίνουν σχολείο, αλλά όσοι γονείς το αρνούνται θα έχουν κυρώσεις. Αλλάζει το καθεστώς με τις ΜΚΟ με έλεγχο, λογοδοσία και διαφάνεια για να ξεχωρίσει η ‘’ήρα από το στάρι’’», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπερτόνισε την ανάγκη να επικαιροποιηθεί η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό/ προσφυγικό. Υπογράμμισε ότι και η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις ροές και δεν πρέπει η Τουρκία να δείχνει ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα ως στοιχείο διαπραγμάτευσης. Επισήμανε, τέλος, πως το μεταναστευτικό ήλθε για να μείνει και πως χρειάζεται εθνική ομοψυχία αλλά και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Μακριά από εμάς οποιαδήποτε λογική ρατσιμού και ξενοφοβίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, απαντώντας στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυπουργού» σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη.

Υπογράμμισε, επίσης, πως είναι υπέρ της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, προσθέτοντας: «Μακάρι τα παιδιά όσων μείνουν να αριστεύσουν, αφού πάνε σχολείο και να σηκώσουν την ελληνική σημαία στην παρέλαση».