Στη Βρετανία οι κάλπες για το δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση έκλεισαν στις 00.00 ώρα Ελλάδος.
Αν και δεν διενεργήθηκαν exit polls το δίκτυο SkyNews μετέδωσε αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας μια δημοσκόπηση της εταιρίας Yougov, σύμφωνα με την οποία υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. τάσσεται το 52% ενώ υπέρ της εξόδου το 48%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μέσω διαδικτύου από ένα επιλεγμένο δείγμα 5.000 πολιτών που το YouGov θεωρεί ότι μπορεί αν δώσει μια ασφαλή πρόβλεψη του αποτελέσματος.
Οπως φαίνεται στο γράφημα που έδωσε στη δημοσιότητα η YouGov το αποτέλεσμα κρίθηκε την τελευταία στιγμή, ενώ οι διακυμάνσεις στις αντίστοιχες έρευνες των προηγούμενων ημερών και εβδομάδων ήταν έντονες.

Μια άλλη δημοσκόπηση της εταιρίας Ipsos – Mori που δημοσιεύτηκε 45 λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης, αλλά είχε διενεργηθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη, έδινε το Bremain μπροστά με 54%
Η συμμετοχή ήταν πρωτοφανής σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φτάνοντας στο 83,7%. 
Ο Peter Spiegel των Fiancial Times έγραψε στο Twitter ότι σε exit polls που διενήργησαν συγκεκριμένα Hegde funds υπήρξε το ίδιο αποτέλεσμα με την δημοσκόπηση του YouGov, δηλαδή, 52% υπέρ της παραμονής και 48% υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε.

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

Στην πρώτη αντίδραση από το στρατόπεδο του Bremain ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, με ένα tweet του εκφράζει τις ευχαριστίες τους «σε όλους όσοι ψήφισαν για να παραμείνει η Βρετανία ισχυρότερη, πιο ασφαλής και σε καλύτερη θέση στην Ευρώπη και τους χιλιάδες ανθρώπους που εργάστηκαν για την εκστρατεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο»

 Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος ευχαρίστησε τους χιλιάδες ακτιβιστές του που για την εκστρατεία τους υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.

View image on Twitter

Τα αποτελέσματα στην καταμέτρηση

Με καταμετρημένες τις ψήφους σε 11 εκλογικές περιφέρειες επί συνόλου 382, η Αποχώρηση από την ΕΕ προηγείται με ποσοστό 54,7% έναντι 45.3% για την Παραμονή, σύμφωνα με το Reuters.

Μετά το Γιβραλτάρ, υπέρ της παραμονής τάχθηκε επίσης η περιφέρεια του Νιουκάσλ όπου 65.404 ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ της παραμονής και 63.598 υπέρ της αποχώρησης.

Στην περιφέρεια του Σάντερλαντ η Αποχώρηση κέρδισε με μεγάλη διαφορά, με 82.394 ψήφους έναντι 51.930 που ψήφισαν υπέρ της Παραμονής.
Σύμφωνα με το BBC, τα νησιά Ορκάδες της Σκωτίας έδωσαν ποσοστό 63% στην παραμονή.

Εντονες διακυμάνσεις στη στερλίνα

Ράλι ανόδου πραγματοποιεί η στερλίνα μετά την ανακοίνωση της δημοσκόπησης του YouGov, καταγράφοντας ρεκόρ ανόδου για το 2016 φτάνοντας στο 1.4996 δολάρια και το ευρώ καταγράφει απώλειες καθώς βρίσκεται στις 76.14 πένες.

Πάντως αργότερα, γύρω στις 02:20 ώρα Ελλάδος τα κέρδη της Βρετανικής λίρας εξανεμίστηκαν καθώς στο Νιούκαστλ το Bremain πέτυχε μικρό προβάδισμα, ενώ στο Σάντερλαντ επικράτησε το Brexit με 61.3% γεγονός που σήμανε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες, με την στερλίνα να φτάνει στο 1,44 δολάριο.

Οπως αναφέρει το Politico.com η πρόβλεψη των αγορών για το Νιουκαστλ ήταν ότι θα έδινε 59% υπέρ του Bremain αλλά έφτυσε μόλις στο 51%. Αντίστοιχα στο Σάντερλαντ εκτιμάτο ότι το αποτέλσμα θα ήταν υπέρ του Brexit σε ποσοστό 54%, ενώ η κάλπη έδωσε ποσοστό 61%

Σύγχυση στο στρατόπεδο του Brexit

Το SkyNews μετέδωσε ότι ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του ακροδεξιού αντι-ευρωπαϊκού κόμματος Ukip δήλωσε ότι το Bremain θα έχει το προβάδισμα. «Η συμμετοχή φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά υψηλή και μοιάζει σαν η Παραμονή να έχει προβάδισμα», ανέφερε.
Ομως σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters  ένας εκπρόσωπος του Brexit δήλωσε ότι ο Φάρατζ δήλωσε άγνοια για τα ποσοστά. «Δεν θα παραδεχόταν κάτι τέτοιο γιατί δεν γνωρίζει τίποτε περισσότερο από ό,τι όλοι οι άλλοι γνωρίζουν Οι κάλπες μόλις έκλεισαν. Τα ακριβή λόγια του ήταν ‘Δεν ξέρω από που προγηλθε αυτό. Δεν ξέρω τίποτε περισσότερο απ’ ό,τι όλοι οι άλλοι».
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian ένα στέλεχος του στρατοπέδου του Brexit δήλωσε ότι τα ποσοστά θα κυμανθούν στο 55% προς 45% υπέρ της παραμονής.
Μιάμιση ώρα αργότερα ο ίδιος ο Νάιτζελ Φάρατζ υποχρεώθηκε να κάνει δημόσια δήλωση, λέγοντας: «Δεν λέω ότι έχουμε χάσει αλλά λέω ότι είμαστε πολύ κοντά στο αποτέλεσμα. Αν παραμείνουμε στην Ενωση είμαστε καταδικασμένοι και η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
Με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, 84 βουλευτές και ανώτερα στελέχη του κυβερνητικού Συντηρητικού κόμματος, αναφέρουν ότι ανεξαρτήτων αποτελέσματος, θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον πρωθυπουργό της χώρας.
Πηγή:thetoc.gr