Για το εμβόλιο της γρίπης και του κορωνοϊού μίλησε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Πριν από λίγες μέρες, στις 30 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την έναρξη της εμβολιαστικής περιόδου κατά του ιού της γρίπης» είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία τόνισε πως «από την 1η Οκτωβρίου το εμβόλιο συνταγογραφείται και έτσι δημιουργείται ένα ηλεκτρονικό μητρώο, πολύτιμο εργαλείο για την πληροφόρηση σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας».

Η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού υπάρχει «μεγάλη ανησυχία για το ποια θα μπορούσε να είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ της γρίπης και του ιού Covid. Δεν έχουμε σαφή γνώση σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσει η μία λοίμωξη την άλλη».

«Γνωρίζουμε ότι την περσινή χρονιά είχαμε την ευτυχία η κινητικότητα του ιού της γρίπης στη χώρα μας να είναι εξαιρετικά χαμηλή, γεγονός που αποδίδεται στην εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής» και όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί, συμπλήρωσε.

Πότε πρέπει να γίνει το εμβόλιο της γρίπης

Όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, επιδημιολογικά η γρίπη κορυφώνεται τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, επομένως τα άτομα θα πρέπει να είναι ανοσοποιημένα από τον Νοέμβριο.

Ο ιός της γρίπης υφίσταται ήπιες μεταλλάξεις, γεγονός που τον κάνει λίγο ή περισσότερο διαφορετικό. «Από τον ΠΟΥ κάθε χρόνο δίνεται ο τύπος των εμβολίων που πρέπει να παρασκευαστούν για να εφαρμοστούν στους πληθυσμούς», συνέχισε η ίδια.

Τα εμβόλια μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα

Η Μαρία Θεοδωρίδου εξήγησε πως φέτος το εμβόλιο που κυκλοφορεί είναι τετραδύναμο, περιέχει δύο στελέχη Α, Η1Ν1 και Η3Ν2 και δύο στελέχη Β.

«Οι δόσεις των εμβολίων είναι μία, ενδομυική, και ο εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει στο σχήμα των εμβολιασμών των υπολοίπων εμβολίων», συνέχισε.

Όπως εξήγησε, συστάσεις για τήρηση μεσοδιαστημάτων μεταξύ εμβολίων δεν υφίστανται. Το CDC και όλοι οι επιστημονικοί φορείς έχουν διατυπώσει ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα με το εμβόλιο του κορωνοϊού, όπως και με άλλα εμβόλια, όπως του πνευμονιόκοκκου, πρόσθεσε.

Πηγή:lykavitos.gr