Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ανεξάρτητη για τη δική της άμυνα και για να εξασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία .

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η σύγκρουση εχει «αλλάξει την εποχή» σε ολόκληρη την ήπειρο, επίσης ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει μια σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την επόμενη εβδομάδα ώστε να συζητήσουν τος τρόπους αντιμετώπισης της πρωτοφανούς πρόκλησης που δημιουργήθηκε.

Σε μια ομιλία 14 λεπτών στην prime time τηλεόραση, προειδοποίησε ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει αναταραχές και υψηλότερες τιμές και ότι η χώρα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της έπρεπε να επενδύσουν για να απογαλακτιστούν από το ρωσικό αέριο και να γίνουν αυτάρκεις στην παραγωγή ενέργειας καθώς και στην άμυνα. ζητήματα και ερωτήματα σχετικά με την παραγωγή τροφίμων.

«Δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε σε άλλους για να μας ταΐζουν, να μας νοιάζονται, να μας ενημερώνουν, να μας χρηματοδοτούν», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν. «Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε άλλους για να μας υπερασπιστούν, είτε στη στεριά, στη θάλασσα, κάτω από τη θάλασσα, στον αέρα, στο διάστημα ή στον κυβερνοχώρο. Από αυτή την άποψη, η ευρωπαϊκή μας άμυνα πρέπει να κάνει ένα νέο βήμα μπροστά».

Και πρόσθεσε: «Ο πόλεμος στην Ευρώπη δεν ανήκει πλέον στα βιβλία ιστορίας ή στα σχολικά μας βιβλία, είναι εδώ, μπροστά στα μάτια μας. Η δημοκρατία δεν θεωρείται πλέον αδιαμφισβήτητο σύστημα, αμφισβητείται, μπροστά στα μάτια μας. Η ελευθερία μας, των παιδιών μας, δεν είναι πλέον δεδομένη.

«Σε αυτή τη βάναυση επιστροφή της τραγωδίας στην ιστορία, πρέπει να απαντήσουμε με ιστορικές αποφάσεις».

Ο Μακρόν, ο οποίος τον περασμένο μήνα είχε μεταφερθεί μεταξύ Μόσχας και Κίεβου προσπαθώντας ανεπιτυχώς να αποτρέψει τη ρωσική εισβολή, απέδωσε την ευθύνη για τον πόλεμο στον Πούτιν, λέγοντας ότι η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ «έκαναν τα πάντα για να τον αποτρέψουν».

«Ο Πρόεδρος Πούτιν επέλεξε τον πόλεμο… μόνος, με σκόπιμο τρόπο. Αυτός ο πόλεμος δεν είναι μια σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Δύσης από τη μια πλευρά και της Ρωσίας από την άλλη. Δεν υπάρχουν στρατεύματα ή βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία . Αυτά είναι απλά ψέματα. Η Ρωσία δεν δέχεται επίθεση, είναι ο επιτιθέμενος», είπε.