Αυξήσεις στους υπάλληλους του υπουργείου Οικονομικών καθώς και στους εποπτευόμενους από το υπουργείο φορείς σχεδιάζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Οι αυξήσεις αφορούν μεταξύ άλλων την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων θεωρούν ότι πρόκειται για αυξήσεις με έντονο προεκλογικό άρωμα, καθώς – όπως αναφέρει – δίνεται μόνο στους νέους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών που προσελήφθησαν ή μετατάχθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου του 2011.
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του υπουργείου Οικονομικών για την ψήφιση της σχετικής διάταξης, με συνολικό ετήσιο κόστος 10,5 εκατομμύρια ευρώ, είναι λόγοι ισότητας και δικαιοσύνης.
Στην εισηγητική έκθεση, υπογραμμίζεται, ότι προβλέπεται η «κατ΄ εφαρμογήν της συνταγματικής αρχής της ισότητας, με δεδομένο ότι πρόκειται για υπαλλήλους οι οποίοι παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες και ασκούν όμοια καθήκοντα με όσους υπηρετούσαν πριν την κρίσιμη ημερομηνία».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση που συνόδευσε το νομοσχέδιο στη Βουλή, η διάταξη προβλέπεται «κατ’ εφαρμογήν της συνταγματικής αρχής της ισότητας, με δεδομένο ότι πρόκειται για υπαλλήλους οι οποίοι παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες και ασκούν όμοια καθήκοντα με όσους υπηρετούσαν πριν την κρίσιμη ημερομηνία».
Είναι οι ίδιο λόγοι «ισότητας» που επικαλούνται άλλωστε και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς, ώστε να χαιρετίσουν τη διάταξη ανεξάρτητα από το ποια κομματική παράταξη εκπροσωπούν. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται πως υπέκυψε στις έντονες πιέσεις των εργαζομένων – συνδικαλιστών, που διαρκούσαν τουλάχιστον δύο χρόνια, οι οποίοι ζητούσαν μετ’ επιτάσεως τη μισθολογική εξομοίωση όλων των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΑΔΕ.
Η απόφαση προκάλεσε βέβαια την έντονη αντίδραση των υπαλλήλων άλλων υπουργείων, καθώς στην πράξη επανέρχονται καμουφλαρισμένες ανισότητες και συντεχνιακές πρακτικές των προηγούμενων ετών, που διαμόρφωσαν έντονες ανισότητες στα μισθολογικά κλιμάκια των δημοσίων υπαλλήλων, με τους υπαλλήλους στο συγκεκριμένο υπουργείο να θεωρούνται οι πλέον ευνοημένοι εργαζόμενοι.