376 Shares

Ο Λάκης Λαζόπουλος μίλησε για πολλά πράγματα, για την σύζυγό του που έφυγε από τη ζωή, τη φημολογούμενη αποχώρηση της Ελένης Μενεγάκη από τον Alpha, αλλά και την τηλεόραση και φυσικά την Πολιτική στο ένθετο ENJOY που κυκλοφορεί με την Κυριακάτικη «Δημοκρατία».

«Φυσικά. Νομίζω ότι είναι μεγάλη παγίδα να νομίζουμε ότι βγήκαμε από την κρίση στην οποία μπήκαμε. Οι Έλληνες βιάζονται να ανέβουν ξανά στα τραπέζια, αλλά τα τραπέζια πλέον δεν είναι στο ίδιο έδαφος που ήταν. Από κάτω υπάρχει κενό. Είναι θέμα λίγου χρόνου να βρεθούμε σε δύσκολη κατάσταση. Ένας λαός που δεν διορθώνεται, είμαστε έθνος αδιόρθωτο, δεν ξέρει τι πρέπει να αποφύγει. Μου έλεγε μια φίλη μου που πουλάει αθλητικά παπούτσια ότι ο αθλητισμός ανέβηκε επί κρίσης. Επειδή ήταν σε πολύ μεγάλη ένταση όλα τα σπίτια, αγόρασαν παπούτσια για να τρέχουν. Αυτοί που τρέχουν στους μαραθωνίους, είναι αυτοί που άρχισαν να τρέχουν επί κρίσης. ‘Ετσι αυξήθηκαν και οι πωλήσεις αθλητικών παπουτσιών. Οι Έλληνες, λοιπόν, μάθανε να περπατάνε, να τρέχουν, να σπαταλάνε τον χρόνο τους στον αθλητισμό, σε ενέργειες που τους δίνουν χαρά. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κόσμου διασώθηκε από την κρίση, γιατί έμαθε να ζει σε κάθε κρίση. Και υπάρχει, βέβαια, και μια μερίδα κόσμου που πιστεύει ότι θα σταματήσει κάποτε η κρίση, για να κάνουν ακριβώς τα ίδια που έκαναν. Και αυτοί που θέλουν να κάνουν τα ίδια, είναι αυτοί που ηγούνται. Και πρέπει πλέον να σταματήσουν να δίνουν ψευδαισθήσεις στο λαό. Είτε δεξιοί, είτε αριστεροί. Ο κόσμος πρέπει να έχει συνείδηση, κάθε φορά, για το πού βρίσκεται. Δεν μπορείς να δίνεις «χαλασμένες πυξίδες» στο λαό. Θα τις πληρώσει πολύ ακριβά. Εγώ προτείνω, λοιπόν, να σταματήσουν να μοιράζουν στο λαό χαλασμένες πυξίδες».

Η Αριστερά μάς είπε ψέματα;

«Δεν πιστεύω ότι μας είπε ψέματα. Πίστεψαν ότι μπορούσαν να επιλύσουν με τον δικό τους τρόπο τα πράγματα, αλλά δεν μπόρεσαν. Ξέρετε, στη ζωή συμβαίνουν κι αυτά. Ερωτευόμαστε έναν άνθρωπο, τον παντρευόμαστε και σε λίγο καιρό πάμε ερωτικά με άλλον. Ποια είναι η αλήθεια μας; Θα σας πω. Και όταν τον παντρευόμασταν, πιστεύαμε στους όρκους που δίναμε, αλλά και όταν απιστούσαμε και πηγαίναμε με άλλον σύντροφο, πάλι το υποστηρίζαμε. Σε ποια φάση μας ήμασταν αληθινοί; Και στις δύο. Δεν είναι υποχρεωτικό ότι είπαμε ψέματα και στις δυο. Αληθινοί ήμασταν».

Τι γίνεται στα νησιά μας σήμερα με τους πρόσφυγες;

«Μια τραγωδία, αλλά είναι κάτι που το υπογράψαμε εμείς. Ο ελληνικός λαός συμφώνησε με αυτή τη συνθήκη. Ως πρωθυπουργός, ο Σημίτης υπέγραψε αυτό που βιώνουμε σήμερα. Δηλαδή, όσοι μετανάστες, πρόσφυγες βρίσκονται μέσα στην Ευρώπη θα επιστρέφουν στην πύλη εισόδου τους, που, αυτό πρακτικά, σημαίνει ότι ο νόμος τούς αναγκάζει να περάσουν ξανά από την Ελλάδα και ας έχουν φτάσει στην Αυστρία. Άρα, με το προσφυγικό ούτε ο Μητσοτάκης θα κάνει τίποτα, ούτε ο Τσίπρας έκανε, ούτε η Κεντροδεξιά ούτε η Κεντροαριστερά. Όλα είναι θέμα νόμων. Αυτή τη στιγμή τι λένε στην Ευρώπη; Ότι όσοι έρχονται στην Ε.Ε. θα μείνουν στην Ελλάδα, από εκεί που μπήκαν. Πού βαδίζουμε λοιπόν; Έχει η Ελλάδα αυτή την οικονομική ανάπτυξη, για να μπορεί να ενσωματώσει όλους αυτούς τους ανθρώπους; Πώς μπορεί να σηκώσει ένα φορτίο δυσανάλογο από αυτό που μπορεί να σηκώσει και η ίδια ακόμη με την κρίση; Ο ελληνικός λαός είναι φιλόξενος. Οι Έλληνες, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, είναι δίπλα στον συνάνθρωπο. Ξέρουν τι σημαίνει μετανάστευση, προσφυγιά, ξέρουν το 1922, τα ξέρουν όλα. Είναι ένας λαός βαθιά πληγωμένος. Ο Έλληνας έχει όλη την καλή διάθεση να βοηθήσει. Μην μπερδεύετε τις εικόνες με κάποιους φασίστες. Αλλά, ο Έλληνας ξέρει και πόσο μπορεί να αντέξει. Ο Έλληνας θέλει να σταματήσει η αδικία. Μια Ευρώπη να μας συμπεριφέρεται σαν να είμαστε το χολ της Ευρώπης. Δεν μπορεί όλοι αυτοί οι άνθρωποι να συνωστίζονται στο χολ της Ευρώπης. Να αναλάβουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, όλες οι χώρες της Ευρώπης, το μερίδιο της ευθύνης τους. Γιατί, αυτή η κρίση είναι για όλους».

Πώς βλέπεις στη θέση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας για πρώτη φορά γυναίκα;

«Πολύ καλή επιλογή και κυρίως της συγκεκριμένης γυναίκας, της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Η επιλογή του Μητσοτάκη είναι πολύ σωστή. Να πάρει ένα πρόσωπο το οποίο ο ίδιος δεν ψήφισε, αλλά και ο ίδιος ψήφισε. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζει ένα λάθος στον εαυτό του. Και ένας άνθρωπος που αναγνωρίζει το λάθος του και το επανορθώνει, είναι για μένα δύναμη. Η συγκεκριμένη γυναίκα έφτασε εκεί που έφτασε με τη δύναμη και την αξία της και αυτό κάτι σημαίνει. Τιμή μας και καμάρι μας η συγκεκριμένη γυναίκα. Δεν τη γνωρίζω, αλλά χάρηκα που την επέλεξαν τελικά».