2 Shares

Το προσφυγικό κινδυνεύει να μετατραπεί στο Βατοπέδι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ολοι γνώριζαν ότι κάτι παράνομο γινόταν, η κυβέρνηση το απέρριπτε μετά βδελυγμίας, αλλά ήρθε κάποια στιγμή η ώρα των αποκαλύψεων.
Η υπόθεση έρχεται να προστεθεί στα μύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μαξίμου. Από την κατάρρευση του χρηματιστηρίου και των μετοχών, μέχρι την αποτυχία για το Μακεδονικό ή μια διαρκώς κλιμακούμενη κοινωνική αναταραχή και ανασφάλεια.
Στην πρώτη γραμμή της δικαστικής έρευνας, τόσο της OLAF όσο και της ελληνικής δικαιοσύνης θα βρεθεί σίγουρα το υπουργείο Αμυνας αλλά και όσοι έκαναν τους διαγωνισμούς και οι εταιρείες κέτερινγκ που πήραν τις «δουλειές» κατασπαταλώντας τεράστια κονδύλια αλλά σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.
Η παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου άργησε πολύ, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να πέσει φως σε ένα τεράστιο σκάνδαλο. Και να ερευνηθούν ποιοι έφαγαν τα λεφτά που προορίζονταν για την κατάλληλη διαχείριση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται και στα νησιά του Αιγαίου και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου, έδωσε παραγγελία στην επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων Μαριάννα Ψαρουδάκη να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων.
Ήδη, η Μαριάννα Ψαρουδάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε να καλεί μάρτυρες μεταξύ αυτών τον αντιστράτηγο ε.α. Ανδρέα Ηλιόπουλο, διευθυντή της υπηρεσίας υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων, μετά τις καταγγελίες του για κακοδιαχείριση στο μεταναστευτικό
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας είχε δηλώσει αμέσως μετά ότι πρόκειται για «ψεύδη» και πως «θα κινηθούν σε βάρος του οι δέουσες νομικές διαδικασίες για όσα ψευδώς αναφέρει».
Μάλιστα προανήγγειλε την αποπομπή του λέγοντας «ο κ. Ηλιόπουλος δεν ασκούσε με επάρκεια τα καθήκοντά του και αυτός είναι ο λόγος που την προηγούμενη Παρασκευή του είχε δώσει τη δυνατότητα να παραιτηθεί».
Όμως, απάντηση στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, έδωσε ο αντιστράτηγος προκαλώντας τον να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί με τον ισχυρισμό του περί «αδυναμίας ανταπόκρισης στα καθήκοντά μου» αλλά και ποιο σημείο από τις καταγγελίες του είναι αναληθές.
Εκτοτε ο υπουργός αγνοείται, η παραίτηση – απόλυση του κ. Ηλιόπουλου δεν έγινε και τα όσα κατήγγειλε έγιναν αντικείμενο έρευνας εισαγγελέα. Αγνοείται και ο Πάνος Καμμένος ο οποίος αν και λαλίστατος γενικά από τότε που έγινε γνωστό ότι η OLAF ερευνά τα κονδύλια έχει εξαφανιστεί.
Και σα μην έφταναν όλα αυτά ήρθαν και τα ξένα δημοσιεύματα για να αμαυρώσουν έτι περαιτέρω την εικόνα της χώρας.
Χάθηκε ο έλεγχος: έκαναν φτερά χρήματα της ΕΕ για προσφυγικούς καταυλισμούς» (n-tv.de), «Έρευνες στην Ελλάδα για την διάθεση κονδυλίων της ΕΕ σε πρόσφυγες» (Zeit Online) και «Η Αθήνα διεξάγει έρευνες για τη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων στα κέντρα υποδοχής προσφύγων» (orf.at), είναι μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι της αρθρογραφίας γερμανόφωνων εφημερίδων και μέσων ενημέρωσης
Το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό πρόγραμμα n-tv γράφει στην ιστοσελίδα του: «Περίπου 1,6 δις ευρώ έχουν διαθέσει οι Βρυξέλλες στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Όμως στα προσφυγικά κέντρα δεν φθάνουν οι πόροι στο σύνολό τους. Η δικαιοσύνη διερευνά τώρα το ενδεχόμενο χρήματα να μπήκαν σε τσέπες αξιωματούχων. (..) Αυτό που απουσιάζει μέχρι σήμερα ωστόσο είναι σαφείς αποδείξεις».

Ηλιόπουλος: «Αισθάνομαι δικαιωμένος μετά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης»

Δικαιωμένος δηλώνει ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέας Ηλιόπουλος, μετά την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου και της παραγγελίας για τη διεξαγωγή εξονυχιστικής έρευνας σχετικά με τα κονδύλια για το προσφυγικό.
Συγκεκριμένα μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, ο αντιστράτηγος ε.α., Ανδρέας Ηλιόπουλος σχολιάζοντας την παρέμβαση της Δικαιοσύνης σημειώνει: «αισθάνομαι δικαιωμένος» υπογραμμίζοντας πως «η ενεργοποίηση του ελληνικού κράτους είναι σημαντική διαδικασία που πρέπει να λάβει χώρα σε αυτήν την λαίλαπα του μεταναστευτικού που αντιμετωπίζει, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη».
Ακόμα, επισήμανε ότι «τα δυο τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει τρεις διευθυντές στην υπηρεσία υποδοχής και ταυτοποίησης» ενώ χαρακτήρισε ως αναληθή όλα όσα επικαλείται ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

Αυτές είναι οι εταιρείες που ερευνά η OLAF

Σε δύο εταιρείες επικεντρώνεται η έρευνα της Αρχής Καταπολέμησης της Απάτης και της διαφθοράς (OLAF) για το θέμα της διαχείρισης των κονδυλίων της Ε.Ε. που αφορούν σίτιση των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής, η κατάσταση στα οποία χαρακτηρίζεται τουλάχιστον τραγική, ως προς τις συνθήκες διαβίωσης και την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», η OLAF επικεντρώνει την έρευνά της σε δύο εταιρείες οι οποίες, βάσει των καταγγελιών που υπάρχουν, δείχνουν να είναι «πανταχού παρούσες» στους περισσότερους διαγωνισμούς στον τομέα της σίτισης και στη νησιωτική και στην ηπειρωτική Ελλάδα, στα σημεία που λειτουργούν κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων.
Πρόκειται, σύμφωνα με το αναλυτικό δημοσίευμα για τις εταιρείες catering Pot & Pan food servises, συμφερόντων Γιάννη Τουτζιαρίδη, με έδρα την Κόρινθο και την Πιέρης Εστίαση Α.Ε., συμφερόντων Γιώργου Πιέτρη, ο οποίος παλιότερα ήταν ο ανάδοχος του κυλικείου της Βουλής, για τις οποίες η έρευνα είναι ήδη σε εξέλιξη.
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας γίνεται αναφορά στους διαγωνισμούς τις συμπράξεις μεταξύ εταιρειών την αύξηση του κόστους σίτισης ανά μερίδα και τα ποσά που λαμβάνουν οι εταιρείες και τα οποία είναι υψηλά.
Μάλιστα παρότι η έρευνα είναι σε γνώση των αρμοδίων ελληνικών αρχών οι έκτακτοι διαγωνισμοί συνεχίζονται ενώ έχουν προηγηθεί εργολαβίες και σε άλλες περιοχές όπως για παράδειγμα στη Χίο όπου η ανεξάρτητη αρχή καταπολέμησης της απάτης έχει πραγματοποιήσει έρευνα.
Πρέπει να αναφερθεί, ότι η Αρχή Καταπολέμησης της Απάτης ανακοινώνει στοιχεία σχετικά με τις έρευνες που διεξάγει μόνον εφόσον αυτές ολοκληρωθούν.
Έχει δε τη δυνατότητα να ερευνά όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να διεξάγει ανακρίσεις ακόμη και να ελέγχει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων εταιρειών και προσώπων στις καταγγελίες.