«Η Ελλάδα, λοιπόν, πρέπει να δει πως θα περιορίσει τις πιθανότητες μιας προβοκάτσιας και να δυναμώσει στο εσωτερικό της Τουρκίας δημοκρατικών δυνάμεων. Εμείς πρέπει να είμαστε σοβαροί και νηφάλιοι» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ και την εκπομπή «Αυτοψία» του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha».
«Εγώ λέω, πάντα, στον Ερντογάν: κοίτα να δεις ο Αλλάχ μας έριξε να ζούμε δίπλα- δίπλα. Θα ζήσουμε ειρηνικά; Και εκείνος χαμογελάει και λέει πως πρέπει να ζήσουμε ειρηνικά. Θα μπορούσαμε να έχουμε και εμείς διεκδικήσεις. Ο αναθεωρητισμός τους μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Υπάρχει μια μελέτη που βγάζει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που λένε και διεκδικούν οι Τούρκοι» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε:
«Δεν κάνουμε τα στραβά μάτια. Δεν υπάρχει κίνηση των Τούρκων που να μην την καταγγέλλουμε διεθνώς. Δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω. Απλά δεν βοηθάει να τα κάνουμε και διαφημιστικό σποτ. Δοκιμάζουν τη νηφαλιότητά μας και δεν χρειάζεται να τους τα δείχνεις όλα. Κόκκινη γραμμή είναι εκεί που κάποιος θα επιχειρήσει να προσβάλει την εδαφική μας ακεραιότητα. Εμένα με ενδιαφέρει να μη φτάνουμε στα σκληρά ζητήματα. Με ενδιαφέρει να τα λύνουμε όλα στο επίπεδο της διπλωματίας».
Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς τόνισε αναφερόμενος στην υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών: «Έχουμε διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό με την Τουρκία. Έχουμε μια διαφορετική αντίληψη της Δικαιοσύνη», ενώ σε ότι αφορά το Κυπριακό σημείωσε πως η Τουρκία θα πρέπει να πάψει να συμπεριφέρεται ως αποικιακή δύναμη. «Απαγορεύεται να έχουν κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο και να παριστάνεις την εγγυήτρια δύναμη. Αυτό το θέμα είναι σε βάρος της. Πρέπει να εγκαταλείψει την τακτική της παρέμβασης στα εσωτερικά τρίτων χωρών. Έχω πει στον Τούρκο ομόλογό μου πως αν δίνατε στους Κούρδους τα μισά από αυτά που ζητάτε εσείς από την Κύπρο, δεν θα είχατε το παραμικρό πρόβλημα ασφάλειας».