Από 1η Σεπτεμβρίου στα νοσοκομεία της χώρας θα μπορούν να εργάζονται μόνο όσοι υγειονομικοί έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

Όταν λέμε ανεμβολίαστοι είναι ένας μεγάλος αριθμός σ’ αυτούς τους 1.000 και πλέον συναδέλφους είναι συνάδελφοι που έχουν νοσήσει και έχουν υψηλό αριθμό αντισωμάτων”, λέει στο Mega ο Πέτρος Κετικίδης, πρόεδρος εργαζομένων νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς”.

Η εκπομπή “Live News” του Mega αποκαλύπτει μια νέα… πατέντα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, οι οποίοι μπορούν να δηλώσουν τον εαυτό τους θετικό στον ιό με ένα απλό rapid test, το οποίο μάλιστα συχνά διενεργούν οι ίδιοι.

Δηλώνουν μόνοι τους το αποτέλεσμα του rapid test

“Φυσικά μπορείς να το κάνεις και μόνος σου. Έχουμε κάνει πολλές φορές μόνοι μας τα τεστ. Όταν έχεις κάνει εκατοντάδες τεστ μπορείς να το κάνεις και μόνος σου”, λέει ο Παύλος Μαλινδρέτος, νεφρολόγος, Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας.

Στη συνέχεια, μόνοι τους και πάλι θα δηλώσουν το αποτέλεσμα στην ειδική πλατφόρμα: “Αυτή τη στιγμή ναι μπορώ να το δηλώσω και μόνος μου το ραπιντ όμως μόνο. Γιατί αν βγει θετικό θα πρέπει μετά να γίνει το πιο πολύπλοκο, το PCR, το οποίο όμως δεν μπορώ να το δηλώσω μόνος μου. Θα πρέπει να γίνει από τον συνάδελφο που είναι πιστοποιημένος για κάτι τέτοιο”.

Η εξακρίβωση αυτή μέσω ενός μοριακού ελέγχου, όμως, συχνά παραλείπεται και η υποβολή ενός θετικού rapid τεστ επαρκεί για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης 20 μέρες αργότερα.

Αυτό ακριβώς συνέβη και με τη διευθύντρια της νεφρολογικής κλινικής του Αρεταίειου, Ειρήνη Γράψα, η οποία δεν έχει εμβολιαστεί. Στις αρχές του Αυγούστου, μόνη της έκανε στον εαυτό της ένα rapid test κι όπως λέει στο LIVE NEWS, βγήκε θετικό.

Αφού το δήλωσε ως όφειλε στην ειδική πλατφόρμα, σήμερα περιμένει το πράσινο φως προκειμένου να μην εμβολιαστεί, κάτι που ούτως ή άλλως δεν επιθυμεί: “Έχω θετικοποιηθεί, έχω δει συμπτώματα και βάσει αυτού θα προσπαθήσω να βγω εκτός υποχρεωτικότητος. Πριν από 20 μέρες είχα ένα θετικό τεστ και μετά βέβαια ούτε συμπτώματα, έμεινα καραντίνα στο σπίτι και μετά το επόμενο ήταν αρνητικό”.