Αν και πολύς λόγος γίνεται για το φαινόμενο Τραμπ, μιας προσωπικότητας που δεν έχουμε ξαναδεί στη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ ως σήμερα, ο τρόπος που λειτουργεί και κινείται είναι απλός. Πατάει στο φόβο, την ανησυχία, το θυμός και την οργή για να προσελκύσει ψηφοφόρους. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εξαγγελία του πως θα γεμίσει τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό με ένα τεράστιο ανυπέρβλητο τείχος.
Βίντεο που κυκλοφόρησε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα στο διαδίκτυο και αγγίζει ήδη το 1 εκατ. views παρουσιάζει με τον πιο γλαφυρό τρόπο γιατί μια τέτοια ενέργεια είναι οικονομικά ασύμφορη έως αδύνατη και κυρίως τον λόγο που δεν θα έχει αποτέλεσμα ακόμη και σε αυτό που αποτελεί κατά τον Τραμπ τη μεγαλύτερη απειλή, δηλαδή την παράτυπη μετανάστευση.
1. Η ανέγερσή του είναι πρακτικά αδύνατη, καθώς έπρεπε να στηθεί σε μήκος 2000 μιλίων, να περάσει μέσα από βουνά, ποτάμια και χωριά ή ακόμη και σπίτια. Την ίδια ώρα το κόστος του υπολογίζεται μεταξύ 15 και 25 δισ δολάρια, καθιστώντας ένα από τα πιο κοστοβόρα έργα στην αμερικανική ιστορία. Φανταστείτε πως το κόστος μόνο για την κατασκευή του ξεπερνά ακόμη και τον ετήσιο προϋπολογισμό της NASA.
2. Η διατήρηση και η λειτουργία ενός τείχους-συνόρου θα εκτόξευε το κόστος του έργου σε δυσθεώρητα ύψη, γεγονός που θα επέφερε επιπλέον φορολόγηση σε κάθε Αμερικανό πολίτη σήμερα, αλλά και τις επόμενες γενιές.
3. Η αύξηση της αστυνόμευσης στα σύνορα δεν θα σταματήσει την παράτυπη μετανάστευση. Υπολογίζεται πως περίπου 40% των μεταναστών κατέφθασαν σε αμερικανικό έδαφος αεροπορικώς. Με απλά λόγια, το ποσοστό αυτό των μεταναστών δεν πέρασε παράνομα τα σύνορα, αλλά βρέθηκε στις ΗΠΑ νόμιμα, με την απαραίτητη βίζα, την οποία και αμέλησαν να ανανεώσουν κατά την παραμονή τους στη χώρα.
Δείτε το βίντεο: