Έτοιμη να παράσχει πρόσθετη ρευστότητα -εάν χρειαστεί- σε ευρώ και ξένα νομίσματα εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της.
Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις διεθνείς οικονομικές αγορές μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και βρίσκεται σε στενή επαφή με τις άλλες κεντρικές τράπεζες, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Όπως σημειώνεται, η ΕΚΤ έχει προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε στενή συνεργασία με τις τράπεζες, ενώ θεωρεί ότι το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης είναι ανθεκτικό τόσο αναφορικά με το κεφάλαιο όσο και αναφορικά με το θέμα της ρευστότητας.
H Eυρωπαική Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις χρηματαγορές μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία και είναι έτοιμη να προσφέρει πρόσθετη ρευστότητα, αν χρειαστεί σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα, αν παραστεί αναγκαίο. Αυτό αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο μετά την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.
Η ΕΚΤ βρίσκεται σε επαφή με άλλες κεντρικές τράπεζες. Η ίδια είναι σε διαρκή επικοινωνία με τις εμπορικές τράπεζες τις οποίες επιβλέπει, έχοντας ήδη εκπονήσει σχέδια εκτάκτου ανάγκης για την περίσταση, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το τραπεζικό σύστημα στην θα παραμέινει ισχυρό τόσο κεφαλαιακά όσο και από άποψη ρευστότητας. Στο μεταξύ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να αναχωρήσει για τη Βασιλεία της Ελβετίας προκειμένου να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη σύνοδο της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Στο περιθώριο της συνόδου οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης αναμένεται να επανεξετάσουν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί για την ευρωζώνη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Όσον αφορά για τον αντίκτυπό του στην Ελλάδα η ΤτΕ εκτιμά ότι θα είναι περιορισμένες.