Δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι η κάνναβη ανακουφίζει όντως την κατάθλιψη, τις αγχώδεις διαταραχές, τη ΔΕΠ-Υ (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας), το σύνδρομο Τουρέτ, τη διαταραχή μετατραυματικού στρες ή την ψύχωση, όπως καταδεικνύει νέα έρευνα.

Η μελέτη, η πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα, έλαβε υπόψη της και αξιολόγησε 83 έρευνες που έγιναν μεταξύ 1980-2018 και αφορούσαν συνολικά περίπου 3.000 ανθρώπους.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση ιατρικών κανναβινοειδών για ψυχικές διαταραχές δεν είναι δυνατό να δικαιολογηθεί με βάση τα έως τώρα δεδομένα, καθώς δεν είναι βέβαιη η αποτελεσματικότητα τους, ενώ παράλληλα είναι γνωστοί οι κίνδυνοι των εν λόγω ουσιών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Λουίζα Ντέγκενχαρντ του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής The Lancet Psychiatry, βρήκαν μόνο κάποιας χαμηλής ποιότητας στοιχεία ότι η φαρμακευτική τετραϋδροκανναβινόλη (THC) μπορεί να επιφέρει μια μικρή βελτίωση στα συμπτώματα του άγχους σε ασθενείς με χρόνιους πόνους και χρόνιες παθήσεις όπως η πολλαπλή σκλήρυνση.

Από την άλλη όμως, η φαρμακευτική THC επιδείνωσε τα αρνητικά συμπτώματα της ψύχωσης, ενώ δεν βελτίωσε άλλες ψυχικές διαταραχές.

Τα ιατρικά κανναβινοειδή περιλαμβάνουν την ιατρική κάνναβη, τα φαρμακευτικά κανναβινοειδή και τα συνθετικά παράγωγα τους.

Σε όλο τον κόσμο οι ουσίες αυτές γίνονται σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό διαθέσιμες για ιατρικούς σκοπούς, μεταξύ των οποίων για ψυχικές διαταραχές.

Όμως παράλληλα εντείνονται οι επιστημονικές ανησυχίες για τις πιθανές παρενέργειες των κανναβινοειδών, καθώς, μεταξύ άλλων, υπάρχουν σαφή στοιχεία ότι η μη ιατρική κάνναβη μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα της κατάθλιψης, του άγχους και των ψυχωτικών συμπτωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ