Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ξανά ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία σε λίγες μέρες. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εμφανίστηκε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας μια πιθανή πορεία που μπορεί να ακολουθήσει η Ρωσία καθώς εξαπολύει εισβολή.

Ο σκεπτικισμός είναι πάντα δικαιολογημένος, ωστόσο, η Ρωσία αυτή την στιγμή έχει 150.000 στρατιώτες σε διαφορετικά σημεία κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, μια αναμφισβήτητη απειλή που καθιστά δυνατό τον πόλεμο.

Σύμφωνα με τον Scott Boston (έναν ανώτερο αμυντικό αναλυτή στην RAND Corporation που ειδικεύεται στις ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες) «Η συσσώρευση σημαίνει ότι τα στρατεύματα είναι προετοιμασμένα να εισβάλουν, εάν έρθουν αυτές οι εντολές. Και αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν επιτακτικά στοιχεία αποκλιμάκωσης στο έδαφος. Είμαστε πραγματικά στο σημείο όπου τα επόμενα πράγματα που μπορεί να δούμε θα μπορούσαν πραγματικά να είναι αυτά που θα έκανε η Ρωσία για να ξεκινήσει πραγματικά μια επίθεση»

Η ύπαρξη δύναμης εισβολής δεν σημαίνει ότι η Ρωσία θα τη χρησιμοποιήσει. Αλλά αν το κάνει, μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να κατανοήσει πλήρως ο κόσμος την καταστροφή, καθώς μια τακτική που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ρωσία είναι να εμποδίζει τις επικοινωνίες κάτι που εξάλλου έχει γίνει μέσα από κυβερνοεπιθέσεις. «Μπορεί να περάσει λίγος χρόνος μέχρι να αρχίσουμε να βλέπουμε τα βίντεο από τα κινητά ή ανθρώπους να λαμβάνουν μηνύματα κειμένου ή τηλεφωνήματα, από περιοχές όπου έχουν εισέλθει οι Ρώσοι», είπε ο Scott Boston. Και καθώς οι δυνατότητες της Ρωσίας υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες της Ουκρανίας, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί αυτό, θα μπορούσε να είναι καταστροφικό: μια ανυπολόγιστη και ακατανόητη τραγωδία που θα είναι δύσκολο να κατανοήσει η παγκόσμια κοινότητα άμεσα.