Την απόφαση της κυβέρνησης να τελεστούν δημοσία δαπάνη οι κηδείες των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη ανακοίνωσαν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:
«Με αφορμή το συνταρακτικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που έχει συγκινήσει ολόκληρο τον ελληνικό λαό, οι Υπουργοί Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποφασίζουν την τέλεση της κηδείας των θυμάτων με δημόσια δαπάνη».
Επίσης αναφορικά με το τριήμερο εθνικό πένθος αναφέρουν:
«Παράλληλα, με απόφαση του κ. Βορίδη, από την 1η Μαρτίου έως την 3η Μαρτίου 2023 οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια της χώρας θα κυματίζουν μεσίστιες ενώ αναστέλλεται και κάθε δημόσια εορταστική εκδήλωση, σε εφαρμογή της κήρυξης από τον Πρωθυπουργό τριήμερου εθνικού πένθους για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος».
Τι πραγματικά ισχύει;
Όπως αποκαλύπτει το ThessToday και με βάση το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε και αφορά στη δημοσία δαπάνη για τις κηδείες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα, έγκυρες ιατροδικαστικές πηγές εξηγούν ότι το ποσό που δαπανά το κράτος ανά άτομο ανέρχεται στις 2.000 ευρώ, ενώ αρχικά ήταν στις 3.500 ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλά από τα γραφεία τελετών που συζητούσαν να αναλάβουν την κηδεία, να κάνουν πίσω.