Άνάρτηση από το Facebook του Andreas Karatzas
” Θα γίνω αιρετικός όμως πρέπει να το κάνω. Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει μάρτυρες μερικών γεγονότων που παρόλο που είναι ασύνδετα έχουν πολύ μεγάλη σχέση.
Πιάστηκε γιαγιά που πουλούσε ραδίκια και συγκλόνισε το πανελλήνιο καθώς όλοι πήραν το μέρος της. Από την άλλη έφυγε η σαΐτα στην Καλαμάτα και σκότωσε τον εικονολήπτη και όλοι πήραν λογικά το μέρος του θανόντα.
Τι σχέση έχουν αυτά τα δύο; Είναι ακριβώς τα ίδια.Πρόκειται για δραστηριότητες που μπορεί να σκοτώσουν η να στείλουν στο νοσοκομείο ανθρώπους και λαμβάνουν χώρα ανεξέλεγκτα στην χώρα.
Η διαφορά είναι ότι όταν πεθάνει κάποιος παίρνουμε το μέρος του, μετά θανατον, αλλά πριν πεθάνει, παίρνουμε το μέρος της άλλης πλευράς, και ρίχνουμε και μια πολιτική διάσταση για να είναι πιασάρικο το θέμα.
Να θυμίσω ότι στατιστικά μου φαίνεται ότι περισσότερα άτομα έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο από ραδίκια παρά από τον σαϊτοπόλεμο. Επομένως το πρώτο πιθανότατα να είναι πιο επικίνδυνο από το δεύτερο….αλλά είδαμε τα αποτελέσματα.
Όσον αφορά την ποινή, είναι πιο πολύ θέμα νομικό, όμωςείναι αδύνατον να έχουμε ανεξέλεγκτη διακίνηση τροφίμων προς πώληση, τελεία και παύλα. Έχουμε δει στο παρελθόν περιστατικά δηλητηρίασης από ραδίκια, λόγω συλλογής άλλων χόρτων που είναι δηλητηριώδη και μοιάζουν με αυτά.
Επίσης, το παραεμπόριο τροφίμων χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς άδειες είναι υπεύθυνο για τις πιο θανατηφόρες και μεγαλύτερες επιδημίες τροφιμογενών νοσημάτων. Στην Ισπανία την δεκαετία του ’80 είχαμε 600 νεκρούς από την ανεξέλεγκτη πώληση λαδιού. Στην Ν. Αφρική, μέχρι μερικούς μήνες πριν είχαμε την πιο θανατηφόρα επιδημία τροφιμογενούς νοσήματος στην παγκόσμια ιστορία με εκατοντάδες και κατά πάσα πιθανότητα χιλιάδες νεκρούς λόγω της αναξέλεγκτης πώλησης λουκάνικων. Η κυβέρνηση της Ν. Αφρικής προσπαθώντας να κάνει τα στραβά μάτια για να μην χτυπήσει τους ανεξέλεγκτους μικροπωλητές άφησε την κατάσταση και οι νεκροί αυξάνονταν ώσπου τελικά μετά από περίπου ένα χρόνο κατάφερε να σταματήσει την επιδημία.
Η ανεξέλεγκτη πώληση τροφίμων χωρίς άδεια είναι πολύ επικίνδυνη και αν συμβεί κάτι, είναι αδύνατη η αντίδραση της πολιτείας γιατί δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στο κανάλι της διανομής. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Δεν είναι το θέμα των φόρων σε αυτήν την περίπτωση.
Δεν είναι το ίδιο η πώληση ραδικιών και η πώληση τερλικιών στην λαϊκή. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Το ένα έχει να κάνει με την Δημόσια Υγεία και το άλλο με την μη πληρωμή φόρου. “