Η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και το χάος της εφοδιαστικής αλυσίδας που ακολούθησε ανέβασαν συλλογικά τις τιμές όλων, από σιτάρι και ηλιέλαιο μέχρι λεμόνια και αβοκάντο.
Ενώ η εφοδιαστική αλυσίδα βρίσκεται σε κατάσταση διακοπής από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 το 2020, τα προβλήματα επιδεινώθηκαν μετά τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες είναι και οι δύο σημαντικοί εξαγωγείς σιταριού. Αυτό συνέβαλε στον πληθωρισμό των τροφίμων που πλήττει ιδιαίτερα σκληρά τους πιο ευάλωτους, σύμφωνα με τη Mercy Corps, μια ανθρωπιστική οργάνωση που διανέμει βοήθεια σε άπορους παγκοσμίως.
«Η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων το 2022 σημαίνει ότι η χρηματική βοήθεια που παρέχουμε στις ευάλωτες οικογένειες δεν φτάνει τόσο μακριά», δήλωσε στο Insider η Tjada D’Oyen McKenna, διευθύνων σύμβουλος της Mercy Corps.
Φέτος, είναι ένα πρόβλημα οργανωτικό. Το επόμενο έτος, θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα εφοδιασμού. Η φετινή επισιτιστική κρίση οφείλεται κυρίως σε διακοπή του εφοδιασμού, που συνδέεται με ζητήματα στη ναυτιλία ουκρανικών και ρωσικών σιτηρών από αυτές τις χώρες. Αλλά το επόμενο έτος, η ίδια η προσφορά τροφίμων θα μπορούσε να είναι σε κίνδυνο, ιδιαίτερα στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η συγκομιδή της Ουκρανίας θα είναι 30 με 44 εκατομμύρια τόνους κάτω από τα κανονικά επίπεδα φέτος. Αυτό οφείλεται στις λιγότερες φυτεύσεις σε στρεμματική βάση, στις μειωμένες ταμειακές ροές των αγροτών, καθώς μεγάλο μέρος της τελευταίας συγκομιδής τους δεν μπορεί να αποσταλεί και στην πιθανότητα να μείνουν χωρίς περιποίηση ή ασυλία σιτηρών, είπε εταιρεία συμβούλων.
«Στην επόμενη περίοδο φύτευσης, λόγω της διακοπής της φύτευσης και συγκομιδής της Ουκρανίας λόγω του πολέμου και σε συνδυασμό με τις εισροές στις καλλιέργειες της Ρωσίας, της Βραζιλίας και άλλων αναπτυσσόμενων χωρών, η προσφορά πιθανότατα θα περιοριστεί»
Η Ρωσία αντιπροσώπευε σχεδόν το ένα πέμπτο των εξαγωγών λιπασμάτων το 2021, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στον εφοδιασμό των καλλιεργειών με θρεπτικά συστατικά.Οι τιμές ενός κοινού αζωτούχου λιπάσματος, έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την υπηρεσία Green Markets του Bloomberg. Ως αποτέλεσμα, οι αγρότες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν λιγότερα λιπάσματα!
“Οι ελλείψεις λιπασμάτων και οι υψηλότερες τιμές για τα λιπάσματα αναμένεται επίσης να μειώσουν τις αποδόσεις σε χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές λιπασμάτων, όπως η Βραζιλία. Αυτό πιθανότατα θα μειώσει περαιτέρω τον όγκο των σιτηρών στην παγκόσμια αγορά”, έγραψε η εταιρεία McKinsey στην έκθεσή της.