Οι τελευταίες επιτυχείς κοινοβουλευτικές μάχες αλλά και τα ολοένα αυξανόμενα μέτωπα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση ενισχύουν την αισιοδοξία στη Νέα Δημοκρατία αλλά και την πεποίθηση ότι το φθινόπωρο μπορεί να φέρει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ίσως και πρόωρες κάλπες.
Η ΔΕΘ θεωρείται κομβικό σημείο, διότι όπως λένε στη Συγγρού, η πίεση στην κυβέρνηση θα είναι πολύ μεγάλη από την κοινωνία
Σε πολλά θέματα κυριαρχεί ο ερασιτεχνισμός της κυβέρνησης και ως εκ τούτου εδραιώνεται η αντίληψη περί της ανικανότητας που προσπαθεί να χρεώσει η Συγγρού στο Μέγαρο Μαξίμου και στα κυβερνητικά στελέχη με πρώτο τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Το τελευταίο διάστημα η Ν.Δ. δεν ζορίστηκε ιδιαίτερα για να ασκήσει αντιπολίτευση, καθώς πολλά ήταν τα θέματα (εκλογικός νόμος, τηλεοπτικές άδειες, δικαιοσύνη, δημόσια τάξη και ασφάλεια, ανομία, ΕΝΦΙΑ , ΕΚΑΣ κ.α.) που της έδωσαν την ευκαιρία να αντεπιτεθεί, ενώ βρήκε ευκαιρία να σηκώσει τους τόνους και να ξεπεράσει την εσωστρέφεια.
Η ένταση των αντιπαραθέσεων με την κυβέρνηση σε όλα αυτά τα ανοικτά μέτωπα απέδειξε, όπως υποστηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη, ότι η Ν.Δ. έχει τρόπο να σταθεί με αξιοπιστία στη σύγκρουση και σύγκριση με την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εντός και εκτός Βουλής και να κερδίσει το στοίχημα, ενώ παράλληλα τονίζουν από τη Συγγρού, ότι ο Πρωθυπουργός είναι πλήρως απομονωμένος και ως εκ τούτου δεν έχει και συμμάχους στη Βουλή.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε κάθε σύσκεψη υπενθυμίζει στα στελέχη και στους βουλευτές, ότι δεν πρέπει να μένουν στις εντυπώσεις της στιγμής και να δουν με αισιοδοξία το μέλλον. Οι αναφορές του σε νίκη της Ν.Δ., υπηρετούν την ανάγκη να επανέλθει η αυτοπεποίθηση στο κόμμα. Ταυτοχρόνως ο ίδιος θεωρεί ότι η αλαζονική συμπεριφορά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και όσα σχετικώς αποδίδονται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τελικώς ευνοούν την αξιωματική αντιπολίτευση.
Οι εκτιμήσεις περί ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων το φθινόπωρο και αιφνιδιαστικής προσφυγής στις κάλπες, πέραν της αυτονόητης συμβολής στη συσπείρωση της Ν.Δ. και στην ανασύνταξη των δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα του κομματικού μηχανισμού, στηρίζονται σε ειλικρινείς παραδοχές υψηλόβαθμων στελεχών τις οποίες υιοθετεί και ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Οι αναφορές του προέδρου της Ν.Δ. σε αυτό το ενδεχόμενο, τουλάχιστον, πέραν της όποιας σκοπιμότητας, αναδεικνύουν και τι γίνεται στο εσωτερικό του κόμματος, το οποίο προσπαθεί να ανασυνταχθεί, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης, παράλληλα με την επεξεργασία του κυβερνητικού προγράμματος, ετοιμάζει και αλλαγές στο οργανόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρόβα «προγραμματικών δηλώσεων»

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανοίγει έναν νέο κύκλο επαφών με όλους τους κοινωνικούς φορείς, από εμπόρους και εφοπλιστές ως βιοτέχνες και εργατοϋπαλλήλους, σε μια προσπάθεια να ακούσει από πρώτο χέρι τις απόψεις εκείνων που εκφράζουν μεγάλες κοινωνικές ομάδες.
Σε καθεμιά από αυτές τις συναντήσεις ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα ακούει αλλά και θα προτείνει μια δική του ιδέα προς συζήτηση με τους εκπροσώπους των οργανώσεων.
Η επεξεργασία του προγράμματος προχωρά με γοργούς ρυθμούς υπό την επίβλεψη του αντιπροέδρου του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη, ενώ ήδη πολλά σχέδια ολοκληρώνονται ενόψει και της παρουσίασης του κυβερνητικού σχεδίου στη ΔΕΘ, το τριήμερο 16-18 Σεπτεμβρίου.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιδιώκει να έχει αλλάξει και άλλο το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και να ενισχύσει το μήνυμα της Ν.Δ. στην κοινωνία, πριν από τη δική του παρουσία στη Δ.Ε.Θ. τον Σεπτέμβριο, όπου θα κάνει πρόβα «προγραμματικών δηλώσεων» στο μεγαλύτερο μέρος των τομέων πολιτικής.
Η ΔΕΘ θεωρείται κομβικό σημείο, διότι όπως λένε στη Συγγρού, η πίεση στην κυβέρνηση θα είναι πολύ μεγάλη από την κοινωνία, λόγω και της αυξημένης φορολογίας, της μείωσης των συντάξεων και άλλων παραγόντων και παράλληλα εκτιμούν ότι η Ν.Δ. πρέπει να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό, αξιόπιστο και ρεαλιστικό πρόγραμμα για να πειστούν οι πολίτες για το σχέδιό της.
Πηγή:thetoc.gr