Τα λαϊκιστικά κόμματα έχουν τριπλασιάσει την εκλογική τους βάση την τελευταία εικοσαετία και τα εμπιστεύονται πλέον ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους, διαπιστώνει η εφημερίδα Guardian σε έρευνά της σε 31 χώρες ενόψει των ευρωεκλογών.
Τα εν λόγω στοιχεία δείχνουν ότι ο λαϊκισμός ακολουθεί ανοδική πορεία από το 1998, όταν μόλις 7% των πολιτών ψήφιζαν αντισυστημικές δυνάμεις.
«Ο λαϊκισμός ήταν όχι και τόσο καιρό πριν ένα φαινόμενο στο πολιτικό περιθώριο. Σήμερα γίνεται ολοένα και πιο κυρίαρχο: κάποιες από τις σημαντικότερες πρόσφατες εξελίξεις, όπως το δημοψήφισμα για το Brexit και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές αν δεν ληφθεί υπόψιν η άνοδος του λαϊκισμού. Το έδαφος αναπαραγωγής του έγινε ολοένα και πιο γόνιμο και τα λαϊκιστικά κόμματα είναι ικανότερα πλέον να δρέψουν τους καρπούς», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ Matthijs Rooduijn.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα η έρευνα αποκαλύπτει «τη διαφορετική τύχη που είχαν ακροδεξιοί λαϊκιστές όπως ο Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας και ο Ματέο Σαλβίνι τις Ιταλίας, που σημείωσαν τις μεγαλύτερες επιτυχίες τα τελευταία χρόνια και τα αριστερά λαϊκιστικά κόμματα που επεκτάθηκαν ταχύτατα στον απόηχο της οικονομικής κρίσης, αλλά απέτυχαν να γίνουν κυβέρνηση οπουδήποτε αλλού εκτός της Ελλάδας».
Από τις αρχές του 21ου αιώνα οι λαϊκιστές άρχισαν να περνούν τα μηνύματά τους από την Ολλανδία στην Γαλλία, την Ουγγαρία και την Πολωνία. «Έκτοτε ο αντισυστημικός λαϊκισμός έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας ειδικά μετά την οικονομική κρίση του 2008 και την προσφυγική κρίση του 2015 στην Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της λιτόηταας έλαβε ποσοστό 27% και στη συνέχεια 36% σε διαδοχικές εκλογές στην Ελλάδα. Το Ukip ώθησε τη Βρετανία στην ψήφο υπέρ του Breixt Kι η Μαρίν Λεπέν έγινε το δεύτερο μέλος της οικογένειάς της που έφθασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, εξασφαλίζοντας ποσοστό 33%», επισημαίνεται.
Όπως διαπιστώνει ο Guardian «σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, ο λαϊκισμός δεν είναι αποκλειστικό φαινόμενο της ακροδεξιάς. Αυτό μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι η οικονομική κρίση έπληξε χειρότερα αυτές τις χώρες. Έτσι, δημιουργήθηκε εκεί οι κατάλληλες συνθήκες για ένα αριστερό λαϊκιστικό μήνυμα. Κόμματα όπως οι Podemos στην Ισπανία και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα συνδυάζουν τον λαϊκισμό τους με μια ακραία αριστερή κυρίαρχη ιδεολογία».
Σάββατο, 15 Μαρ
Trending
- Το χυδαίο ανέκδοτο του Μπέου που προκάλεσε! – Πάγωσε ο Αργυρός
- Προκάλεσε ξανά ο Μπέος! «Φτιάξτε τον ήχο, μην σας πλακώσω στα χαστούκια»
- Survivor: Νέες ομάδες, νέοι αρχηγοί και το μεγάλο έπαθλο που έφερε αγαπημένα πρόσωπα στον Άγιο Δομίνικο
- ΣΥΡΙΖΑ: Αυτή είναι η νέα ηγετική ομάδα του Σωκράτη Φάμελλου
- Πειθαρχική έρευνα για όσους είχαν αξιολογήσει τον αστυνομικό της Βουλής και τη σύζυγό του
- Νότια Κορέα: Γιατί ο πρόεδρος κήρυξε στρατιωτικό νόμο;
- Αγγελική Ηλιάδη: «Έχω δει UFO»
- Θλίψη! Πέθανε ο Γιώργος Δασκαλάκης
- Τσίπρας: Το δημοψήφισμα δεν ήταν κωλοτούμπα, αλλά plan b
- Survivor – Φοίβη: «Ήμουν καλά πριν, τώρα νιώθω μόνη μου»
- Ειρήνη Μουρτζούκου: Στο «μικροσκόπιο» της Αστυνομίας για απάτες