Θετικοί στον κορωνοϊό είναι δύο γιατροί στο νοσοκομείο αναφοράς «Σωτηρία».

Μιλώντας στο iefimerida, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, δήλωσε ότι συνολικά 90 άτομα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού νοσούν από κορωνοϊό, ενώ 400 βρίσκονται σε καραντίνα.

«Συνολικά τώρα έχουμε 90 συναδέλφους που νοσούν. 400 συνάδελφοι σε καραντίνα. Νόσησαν και οι πρώτοι δύο συνάδελφοι στο νοσοκομείο αναφοράς το ‘Σωτηρία’, ένας γιατρός και μια νοσηλεύτρια στη 2η πνευμονολογική κλινική. Όλοι η κλινική έχει εκτεθεί και συζητάνε πόσοι θα βγουν σε καραντίνα», δηλώνει ο κ. Γιαννάκος.

Αναφερόμενος στα κρούσματα κορωνοϊού σε άλλα νοσοκομεία, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ενημερώνει ότι:

«Στο Μαιευτήριο Ελενα Βενιζέλου βρέθηκε γιατρός να νοσεί της πέμπτης κλινικής. Εντεκα συνάδελφοι από αίθουσα τοκετών σε καραντίνα. Συμπτώματα εμφανίζει και άλλη μια γιατρός και έγινε εργαστηριακός έλεγχος. Στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας νοσούν οκτώ συνάδελφοι.

Υπάρχουν και ευχάριστα νέα. Σήμερα γύρισαν από την 14ημερη καραντίνα 20 συνάδελφοι τους οποίους παρέτεινε τη καραντίνα η διοικήτρια του νοσοκομείου για λόγους ασφαλείας. Ο ΕΟΔΥ λέει για επτά ημέρες ή και καθόλου. Το χημειοθεραπευτικό και ακτινοδιαγνωστικό του νοσοκομείου λειτουργούν κανονικά με ασφάλεια από τη πρώτη στιγμή. Στο νοσοκομείο Καστοριάς νοσούν τώρα 12 συνάδελφοι».

Κορωνοϊός -Γιαννάκος: Ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται λόγω έλλειψης υλικών»

Ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει την έλλειψη υλικών, αλλά και εργαστηριακών ελέγχων, αναφερόμενος στο παράδειγμα του άντρα που διαγνώστηκε με κορωνοϊό μετά θάνατο, καθώς τα όργανά του προορίζονταν για δωρεά. «Συνεχίζονται οι έλεγχοι. Ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται λόγω έλλειψης υλικών, ειδικά μασκών. Τώρα πια ξεφεύγουν περιστατικά και νοσηλεύονται σε κλινικές μαζί με άλλους ασθενείς επειδή ο εργαστηριακός έλεγχος είναι πλημμελής..», αναφέρει.

«Οι συνάδελφοι τους φροντίζουν χωρίς να έχουν μάσκες. Παράδειγμα στο Αττικό σήμερα ασθενής που βρέθηκε θετικός στον ιό από τετράκλινο θάλαμο της παθολογικής ανέβηκε στη κλινική που νοσηλεύει περιστατικά κορωνοϊου. Του είχε γίνει εξέταση πριν 7 ημέρες κατά την εισαγωγή και βρέθηκε αρνητικός.

Το ίδιο συνέβη και με το δότη οργάνων που κατέληξε στο Αττικό. Εισήχθη 18/3 και νοσηλεύονταν σε τετράκλινο θάλαμο της πνευμονολογικής. Του έγινε έλεγχος για τον ιό αρνητικός. Διασωληνώθηκε μπήκε σε κοινή ΜΕΘ με άλλους ασθενής που δεν έχουν κορωνοϊό.

Για να δοθούν τα όργανά του όπως ορίζει το πρωτόκολλο έγινε νέα εξέταση και βρέθηκε θετικός. Εάν δεν ήταν δότης οργάνων θα είχε ταφεί με τη συνήθη διαδικασία», συμπληρώνει.

«Πολλοί συνάδελφοι εκτέθηκαν στο νοσοκομείο του Ρίου. Ασθενής νοσηλευόμενος στην αιματολογική κλινική βρέθηκε θετικός στον ιό Εκτέθηκαν όλοι οι συνάδελφοι της κλινικής και τώρα δίνουν δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο. Πάμε ως πρόβατα επί σφαγή χωρίς μέσα προστασίας. Μάσκες. Στολές και με πλημμελή εργαστηριακό έλεγχο», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.