Υπό διερεύνηση βρίσκεται περιστατικό αιφνίδιας παράλυσης κάτω άκρων, που εμφανίστηκε σε 40χρονη νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Κέρκυρας μετά τον εμβολιασμό της με τη 2η δοση του εμβολίου κατά της covid 19. 

Η 40χρονη υπεβλήθη σε αξονική τομογραφία χωρίς να προκύψει κάποιο εύρημα. Η ίδια νοσηλεύεται ενώ συνεχίζεται ο κλινικός και εργαστηριακό της έλεγχος. 

Προς το παρόν, δεν έχει συσχετισθεί ούτε έχει αποκλειστεί η εμφάνιση του νευρολογικού αυτού συνδρόμου με την χορήγηση του εμβολίου .

Σύμφωνα με τους γιατρούς παρουσίασε το σύνδρομο Guillain-Barré (είναι ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα – συνήθως στα χέρια και τα πόδια). 

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ και την Λουίζα Κροντήρη, ο Καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, Διευθυντής Β’ Νευρολογική Κλινική ΕΚΠΑ, Γιώργος Τσιβγούλης:

«Ο ίδιος ο ιός μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο Γκιλέν Μπαρέ, ενώ αντιθέτως δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στον εμβολιασμό έναντι της νόσου covid-19 και του συνδρόμου Γκιλέν Μπαρέ. Σε κάθε περίπτωση ο φάκελος θα πρέπει να αξιολογηθεί από τη δέουσα επιτροπή, αλλά για τρείς λόγους θα πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι θα πρέπει να εμβολιαστούμε σχετικά πάντα με το σύνδρομο Γκιλέν Μπαρέ. Δεν υπάρχουν παρόμοια περιστατικά στις εγκριτικές μελέτες των εμβολίων που χρησιμοποίησαν τεχνολογία mrna. Δεύτερον δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να υπάρχουν γενικές αναφορές από άλλα κράτη του κόσμου ότι ο συγκεκριμένος εμβολιασμός προκάλεσε αυτό το σύνδρομο. Πρέπει αυτό να το δούμε και βεβαίως τα δεδομένα αλλάζουν κάθε μέρα.  Και τρίτον το συγκεκριμένο περιστατικό μπορεί να έπαθε Γκιλέν Μπαρέ (της Κέρκυρας εννοεί) γιατί είχε μία άλλη λοίμωξη παραδείγματος χάριν από ιό της γρίπης ή από κάποιο άλλο μικρόβιο, όπως το καλμπυλοβακτηρίδιο της νήστιδας. Δεν είμαστε σίγουροι ότι το εμβόλιο προκάλεσε το Γκιλέν Μπαρέ χωρίς να μελετηθεί ο φάκελος επουδενί. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 460.000 Έλληνες πολίτες δεν είχαμε περιστατικά, αντίθετα σύνδρομα λοίμωξης Γκλιλέν Μπαρέ από κορωνοϊό είχαμε στην Ελλάδα. Το Γκιλέν Μπαρέ είναι μία βαριά νευροπάθεια. Το 60% αν πάρει κατάλληλη θεραπεία θα έχει πλήρη ίαση, ένα 5% μπορεί να καταλήξει, ένα 15% μπορεί να έχει μία μέτρια ή σοβαρή υπολειμματική αναπηρία και το υπόλοιπο 20% μπορεί να έχει κάποια πολύ ήπια νευρολογικά ελλείματα τα οποία δεν θα το επηρεάζουν καθόλου στην καθημερινότητά του και στη λειτουργικότητα του. Υπάρχουν κάποιες ασθενείς συσχετίσεις, πολύ ασθενείς ότι κάποια εμβόλια (άλλα όχι για covid) μπορεί σαν παρενέργεια να έχουν το Γκιλέν Μπαρέ αλλά αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι η ίδια η λοίμωξη από τον ιό της γρίπης ή τον SARS COV 2 που προκαλέι τη νόσο covid έχει πολύ πιο ισχυρή συσχέτιση με την εκδήλωση Γκιλέν Μπαρέ από το εμβόλιο.”

Πηγή: skai.gr