Η Μαρί Κο, 55 ετών, είναι σύμφωνα με τους οργανισμούς για τα δικαιώματα των διεμφυλικών στη χώρα, η πρώτη τρανσέξουαλ γυναίκα που εκλέγεται Δήμαρχος στη Γαλλία.

Κάτοικος του μικρού χωριού Τιλοΐ λε Μαρσιέν στη βόρεια Γαλλία, η Μαρί αποφάσισε να κατέβει στις εκλογές της 15ης Μαρτίου με έναν ανεξάρτητο συνδυασμό. Το Σαββατοκύριακο, εξελέγη σχεδόν παμψηφεί (μια αποχή) από το νέο δημοτικό συμβούλιο για τη θέση της Δημάρχου.

Μηχανικός, μητέρα τριών παιδιών στη Γαλλία

Μηχανικός στο επάγγελμα, με σπουδές στην αγροτική παραγωγή και εξειδίκευση στην κηπουρική, η μητέρα 3 παιδιών, δημιούργησε έναν συνδυασμό με όνομα «Αποφασίζουμε Μαζί» και ζήτησε την ψήφο των λιγοστών συγχωριανών της. Έχοντας ξεκινήσει φυλομετάβαση εδώ και 15 χρόνια και δηλώνοντας πως πλέον είναι γυναίκα τα τελευταία δύο, η Μαρί Κο δεν συνάντησε καχυποψία και προκαταλήψεις και κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία τις εκλογές στη Γαλλία.

Η νέα δήμαρχος απέσπασε το 63,5% των ψήφων, ενώ οι σταυροί στους υποψηφίους του συνδυασμού της ανήλθαν στο 73,1% του εκλογικού σώματος. Η επιτυχία της νέας δημάρχου είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή, αν αναλογιστεί κανείς πως στο χωριό η αποχή δεν ξεπέρασε το 32%, την ώρα που σε πανεθνικό επίπεδο και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία ξεπέρασαν σε αποχή το 55%. Ο εξ αναβολής β’ γύρος των εκλογών στη Γαλλία, έχει ανακοινωθεί για τις 28 Ιουνίου

Όπως δήλωσε η νέα Δήμαρχος στη Γαλλία, ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία από το μηδέν, ενώ αναλαμβάνει καθήκοντα σε έναν δήμο με πρακτικά μηδενική χρηματοδότηση και ένα σχολείο που δεν έχει ακόμη ανοίξει στην κοινότητα εξ’ αιτίας του κορωνοϊού.

Δεν έχει σημασία το φύλο, αλλά το πρόγραμμα λένε οι υποστηρικτές