Φιάσκο με το πλωτό φράγμα αξίας 500.000 ευρώ, το οποίο προμηθεύτηκε το ελληνικό Πεντάγωνο με πρωτοβουλία του υφυπουργού Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, αφού σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα “Καθημερινή” δεν θα χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, λόγο και για τον οποίο αποκτήθηκε.

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Δοκιμάζονται ήδη τα πλωτά φράγματα στο Αιγαίο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αρχηγείο και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, στο οποίο αναμένεται και να μεταβιβαστεί το πλωτό φράγμα, εμφανίζονται απρόθυμα να εντάξουν το πλωτό φράγμα στον υπηρεσιακό σχεδιασμό τους. Και αυτό γιατί εκτιμούν ότι εκτός από τον κίνδυνο πρόκλησης ναυαγίου, η τοποθέτησή του στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας θα εξυπηρετούσε τους διακινητές παράνομων μεταναστών, οι οποίοι από την επόμενη κιόλας ημέρα θα κατηύθυναν τις λέμβους πάνω στο φράγμα, υποχρεώνοντας το Λιμενικό να περισυλλέξει τους μετανάστες.

Στην περίπτωση που τελικά προχωρήσει η μεταβίβαση του πλωτού φράγματος στο Λιμενικό, τα στελέχη του σύμφωνα με την “Καθημερινή” έχουν ήδη επεξεργαστεί εναλλακτικά σχέδια χρησιμοποίησή του. Ένα από αυτά προβλέπει την αξιοποίησή του σε ασκήσεις και εκπαιδεύσεις επί θεμάτων αντιρρύπανσης.