Στη διαφαινόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, Frankfurter Allgemeine Zeitung, που έχει τίτλο: «Η Ελλάδα στο κατώφλι ανοδικής τροχιάς».

«Την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη επιδεινώνεται το οικονομικό κλίμα, οι Έλληνες είναι αισιόδοξοι. Μετά από πολυετή ύφεση η νέα, φιλικά διακείμενη προς την οικονομία Κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εργάζεται με συνέπεια ώστε να βγάλει τη χώρα οριστικά από την κρίση. Γι΄ αυτό και η Ελλάδα παρουσιάζει ένα αισθητά καλύτερο οικονομικό κλίμα», αναφέρει η FAZ.

Ακόμα, η γερμανική εφημερίδα προσθέτει: «[…] μια σειρά ειδήσεων από το χώρο της οικονομίας στηρίζουν τις ελπίδες για ανοδική τροχιά. Ο νέος πρωθυπουργός κάνει ό,τι μπορεί για να αναπληρώσει όσο το δυνατόν ταχύτερα μέρος των απωλειών που υπέστησαν τα εισοδήματα των πολιτών και που τα τελευταία χρόνια ξεπέρασαν το 25%.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Νίκος Μαγγίνας, κάνει λόγο για έναν συνδυασμό παραγόντων: Η Ελλάδα επωφελείται από τις μεγάλες μακροοικονομικές διορθώσεις των περασμένων ετών, από την δυναμική βελτίωση του οικονομικού κλίματος που επέφερε η εκλογή μιας φιλικής προς τις αγορές κυβέρνησης με σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά και από την νέα επεκτατική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που θα διαρκέσει τουλάχιστον δυο χρόνια ακόμη».

Ωστόσο, σύμφωνα με την FAZ, «[…] το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν αντικατοπτρίζει με ιδανικό τρόπο τις εξελίξεις αυτές. Διότι είναι μικρό, διαθέτει περιορισμένη ρευστότητα και βάλλεται από τα σκάνδαλα του παρελθόντος.

Σύμφωνα με τον Νίκο Μαγγίνα, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του χρηματιστηρίου συνιστά από μόνο του σημαντικό μεταρρυθμιστικό στόχο για τη νέα κυβέρνηση».

Όπως παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα, παρά το γενικότερο θετικό κλίμα υπάρχουν επιβαρυντικοί για την οικονομία παράγοντες -όπως η μη λειτουργική δημόσια διοίκηση και οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης- τους οποίους η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι που οδηγούν τους ειδικούς εν τέλει σε πιο νηφάλιες εκτιμήσεις. Κυριότεροι είναι η επαπειλούμενη ύφεση στην Ευρωζώνη αλλά και τυχόν κωλυσιεργία στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle