Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι, παρά το γεγονός ότι 9 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους από τις πυρκαγιές σε Αττική και Εύβοια, ουδεμία αναφορά έχει γίνει από μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Ας δούμε τι ισχύει.

Τι ισχύει

Κατόπιν επικοινωνίας μας με το Τμήμα Τύπου και Επικοινωνίας του Πυροσβεστικού Σώματος μας γνωστοποιήθηκαν τα εξής:

Σημειώνεται πως την Παρασκευή 6/8/2021 τραυματίστηκε θανάσιμα 38χρονος εθελοντής δασοπυροσβέστης από την Ιπποκράτειο πολιτεία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΑΤ:

Μέχρι αυτή την ώρα (σ.σ. 15:20 στις 9/8/2021) δεν έχει περιέλθει σε εμάς τέτοια πληροφορία. Δεν ισχύει. Δεν έχουμε καμία καταγραφή για τα εν λόγω περιστατικά. Επί του παρόντος, υπάρχουν στο ΚΑΤ 2 διασωληνωμένοι πυροσβέστες ενώ σημειώθηκε ατύχημα στο δρόμο προς Αφίδνες, χωρίς ωστόσο αυτό να σχετίζεται με τη φωτιά. Τέλος, ο πιλότος του πυροσβεστικού PZL που κατέπεσε στη Ζάκυνθο είναι ζωντανός.

Την 14:00 της σήμερον (σ.σ. 6 Αυγούστου του 2021) διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ κάτοικος της Ιπποκράτειου Πολιτείας, ηλικίας 38 ετών με κτύπημα στο κεφάλι με μη ανιχνεύσιμα ζωτικά σημεία, από πτώση στύλου της ΔΕΗ, σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκομένων. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης επί 70 λεπτά χωρίς αποτέλεσμα.

Διακομιδές από ΕΚΑΒ

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο» την Τετάρτη 4 Αυγούστου, ο Υπουργός Υγείας κ. Β. Κικίλιας δήλωσε πως:

Χθες (σ.σ. 3/8/2021), από τις 16:00 το απόγευμα μέχρι σήμερα στις 08:00, το ΕΚΑΒ έκανε διακομιδές 77 περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα σε συνδυασμό του καύσωνα και των αποτελεσμάτων της πυρκαγιάς.

Συνεπώς προκύπτει πως, στο πλαίσιο του συντονιστικού έργου του ΕΚΑΒ, από τις 3 Αυγούστου του 2021 και σε διάστημα 16 ωρών είχαν ήδη πραγματοποιηθεί 77 διακομιδές περιστατικών πληγέντων από την πυρκαγιά ή/και τον καύσωνα. Η αναφορά σε «65 άτομα», στις 8 Αυγούστου του 2021, είναι ανακριβής.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, με βάση τα επίσημα δεδομένα, ο ισχυρισμός ότι επτά άνθρωποι στην Εύβοια και δύο άνθρωποι στην Αττική έχασαν τη ζωή τους από τις φωτιές είναι αβάσιμος και κατά συνέπεια καταρρίπτεται.

Πηγή: ellinikahoaxes.gr