Ανοδικά, αλλά με αργό ρυθμό, αρχίζει να κινείται το κύμα της εποχικής γρίπης. Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η τελευταία εβδομάδα του 2019 παρήλθε με νέα δεδομένα για τη γρίπη, έπειτα από μια περίοδο στασιμότητας και ελάχιστης κυκλοφορίας των ιών της νόσου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, κατά το διάστημα 22-29 Δεκεμβρίου, στον κατάλογο των σοβαρών περιστατικών με γρίπη, που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), προστέθηκαν δύο νέα περιστατικά. Προστέθηκαν στα τέσσερα περιστατικά του προηγούμενου διαστήματος, με τον απολογισμό για το 2019 να κλείνει με έξι σοβαρά κρούσματα γρίπης, εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο.

Κατά την ίδια εβδομάδα ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης 42 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 4 (9,5%) εξ ́ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Τα δύο στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1Ν1). Σημειώνεται πως στο θανατηφόρο κρούσμα – αφορούσε εναν 61χρονο- ο έλεγχος έδειξε γρίπη τύπου Β.

Και τα έξι σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ βρίσκονταν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη. Το αντιγριπικό εμβόλιο είχαν κάνει οι δύο εκ των έξι ασθενών.

Οι ειδικοί στην έκθεσή τους επισημαίνουν πως «η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα». Ομοίως και οι επισκέψεις των πολιτών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής σε γιατρό βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

Ωστόσο, αυτό αναμένεται να αλλάξει άρδην το επόμενο διάστημα, αφενός μεν γιατί η επέλαση της εποχικής γρίπης αρχίζει από τα μέσα Ιανουαρίου κάθε χρόνο, αφετέρου γιατί έχουν αλλάξει οι καιρικές συνθήκες αυτές τις ημέρες. Η εισβολή του «χιονιά», των χαμηλών θερμοκρασιών σε πολλές περιοχές της χώρας, δημιουργεί το…ιδανικό περιβάλλον για την κυκλοφορία των ιών. Ειδικά η μετάδοση των ιών της γρίπης διευκολύνεται όταν επικρατεί ξηρός και κρύος αέρας. Την ίδια στιγμή, βεβαίως σε αυτές τις καιρικές συνθήκες χτυπάει κόκκινο ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των ιώσεων.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ επαναλαμβάνουν τη σημασία της αντιγριπικής θωράκισης με τον εμβολιασμό, τονίζοντας ότι με το εμβόλιο μειώνονται οι όποιες επιπλοκές προκαλεί η γρίπη, ιδίως στα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Επίσης, υπογραμμίζουν την αξλια της τήρησης των μέτρων ατομικής υγιεινής, που εμποδίζει τη διασπορά ιών στο περιβάλλον.