Η Χίλαρι Κλίντον διαμορφώνει πολιτικό κλίμα για τις γενικές εκλογές επιτιθέμενη στον Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι είναι επικίνδυνα απρόβλεπτος, αλλά και ότι δεν διαθέτει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ.
Αποφασιστικά αισιόδοξη ότι θα επικρατήσει του συνυποψηφίου της, Γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ, η Χίλαρι Κλίντον επιτέθηκε με σκληρότητα στον Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο σχεδόν ισοψηφεί στις παναμερικανικές δημοσκοπήσεις, τονίζοντας ότι δεν έχει τις ικανότητες να ενώσει τους συμμάχους των ΗΠΑ, ώστε ν’ αντιδράσουν από κοινού στις παγκόσμιες απειλές. «Γνωρίζω πόσο δύσκολη είναι αυτή η δουλειά, ενώ χρειαζόμαστε σταθερότητα, δύναμη, αλλά και εξυπνάδα. Έχω καταλήξει ότι δεν έχει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κλίντον.
Η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι δεν θ’ απαντά στα προσωπικά σχόλια του Τραμπ. «Μπορεί να λέει ό,τι θέλει», δήλωσε ή ίδια για τον Τραμπ. Κατά την άποψη της Κλίντον, η περίπτωση της εξαφάνισης του αεροσκάφους της EgyptAir ενισχύει την ανάγκη για την άσκηση ηγεσίας από τις ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, η εξαγγελία του Τραμπ για την προσωρινή απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ έχει στείλει το λάθος μήνυμα στις χώρες με τις οποίες η Ουάσιγκτον πρέπει να συνεργαστεί στη μάχη κατά των ισλαμιστών. «Λέει πολλά προκληκτικά πράγματα τα οποία καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την εδραίωση της διεθνούς συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας. Στέλνει ένα μήνυμα ασέβειας, ενώ το ίδιο αυτό μήνυμα καθιστά την κατάσταση στο εσωτερικό των (μουσουλμανικών) αυτών χωρών ακόμη πιο δύσκολη».

Το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας…
Παράλληλα, η Κλίντον άφησε να εννοηθεί ότι η προεκλογική εκστρατεία στο Δημοκρατικό Κόμμα έχει ολοκληρωθεί, εξαιτίας της (σχεδόν) μη αντιστρέψιμης αριθμητικής υπεροχής που έχει σε αριθμό εκλεκτόρων, παρά την επιμονή του Σάντερς να παραμείνει στην προκριματική κούρσα. “Θα είμαι η υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών. Αυτό πρακτικά έχει επιτευχθεί. Δεν υπάρχει τρόπος να μη γίνει έτσι,” τόνισε η Κλίντον.
Πρότεινε επίσης στον Σάντερς να τη βοηθήσει ώστε το Δημοκρατικό Κόμμα να συνταχθεί ενωμένο πίσω από την υποψηφιότητά της. «Είμαι απόλυτα δεσμευμένη για να κάνω το μέρος της προσπάθειας που μου αναλογεί κι ακόμη περισσότερο. Ωστόσο, ο Γερουσιαστής Σάντερς πρέπει να κάνει κι αυτός τη δουλειά που του αναλογεί», είπε η ίδια.
Στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξη, η Κλίντον δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιλέξει τον Σάντερς για την αντιπροεδρία της, σε μια προσπάθεια να ενώσει το Δημοκρατικό Κόμμα γύρω από την προεδρική υποψηφιότητά της, καθώς αρνήθηκε ν’ αναφερθεί με λεπτομέρειες στο συγκεκριμένο ζήτημα.