Στηριζόμενοι στην πεποίθηση ότι έχει αρχίσει να φαίνεται στον ορίζοντα η αρχή του τέλους της πανδημίας, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που, παρακολουθώντας την πορεία της μετάλλαξης Omicron, εκφράζουν ελπίδες για άμεση αποκλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης.

Με τις διασωληνώσεις από την παραλλαγή να κινούνται σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα παγκοσμίως, ειδικοί διατείνονται ότι η νόσηση από τη μετάλλαξη μπορεί να έχει μικρότερες συνέπειες απ’ό,τι από τη μόλυνση με τη γρίπη.

Λόγω της σαρωτικής επέλασης της Omicron και της ευρείας διανομής των ενέσιμων σκευασμάτων, επιστήμονες εκτιμούν ότι το χτίσιμο υψηλού τείχους ανοσίας δεν είναι μακριά.

Ερευνητές στο Washington University, μελετώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, εκτίμησαν ότι η Omicron αναμένεται να προκαλέσει έως και 99% λιγότερους θανάτους απ’ό,τι η επιθετική Δέλτα.

Παρά το γεγονός ότι η νέα μετάλλαξη προκαλεί ήπια συμπτωματολογία, ηγέτες και αρχηγοί κρατών σε όλο τον κόσμο στέλνουν μηνύματα για συνεχή επαγρύπνηση όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας απέναντι στον ιό.

Άλλωστε, ύστερα από τις σχετικές συστάσεις των υγειονομικών επιτελείων, σειρά κυβερνήσεων χάραξαν νέα πολιτική μέτρων. Άλλοι πιο αυστηρή, όπως ολικά και μίνι lockldown και άλλοι, όπως η Βρετανία, πιο χαλαρή, περιορίζοντας το νέο πλάνο στην επέκταση χρήσης μάσκας.