Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού καθώς λίγα 24ωρα μετά την είδηση ότι η εταιρεία Pfizer κατέθεσε την αίτηση για την χορήγηση επείγουσας διανομής του εμβολίου της, η Βρετανική κυβέρνηση έδωσε ήδη το πράσινο φώς και έτσι η Μεγάλη Βρετανία θα είναι η πρώτη χώρα στην οποία θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Η αρχή θα γίνει άμεσα, από την προσεχή Δευτέρα έστω και αν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει ακόμη δώσει την έγκρισή του στο εμβόλιο και μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι η Μεγάλη Βρετανία κινήθηκε πολύ γρήγορα και ίσως δεν σεβάστηκε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αλλά οι βρετανικές αρχές- σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι αρμόδιοι επιστήμονες- διαβεβαιώνει ότι όλη η διαδικασία έγινε ακολουθώντας όλες τις επιστημονικές απαιτήσεις.

“Οι Βρετανοί πολίτες μπορούν να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η έγκριση του εμβολίου της Pfizer κατά του κορονοϊού έγινε με βάση τα αυστηρότερα διεθνή κριτήρια”, δήλωσε η επικεφαλής της αρμόδιας Αρχής Τζουν Ρέιν, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα του εμβολίου.

Να σημειωθεί ότι το εμβόλιο της Pfizer θεωρείται ότι είναι κατά 95% αποτελεσματικό και λειτουργεί σε όλες τις ηλικίες. Όσον αφορά δε στις παρενέργειές του, είναι ήπιες και διαρκούν μόνο για περίπου μία ημέρα.

Το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε δυο δόσεις, με 21 μέρες διαφορά η πρώτη από τη δεύτερη. Οσοι κάνουν το εμβόλιο, θα αναπτύξουν ανοσία μέσα επτά μέρες από τη δεύτερη δόση, δηλαδή σε 28 μέρες από την πρώτη. Εχει σημασία όμως να επισημανθεί ότι όσοι κάνουν το εμβόλιο θα έχουν ήδη σχετική προστασία από τον κορονοϊό μέσα σε 12 ημέρες από την πρώτη δόση.

Με πληροφορίες από τον ΣΚΑΙ