Απάντηση σε σενάρια και ανησυχίες σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και την γονιμότητα απάντησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης.

Συγκεκριμένα κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η κ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι η γονιμότητα δεν επηρεάζεται από το εμβόλιο κατά της COVID-19.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε παλαιότερη ενημέρωση είχε αναφερθεί και στις εγκύους σχετικά με το ζήτημα του εμβολιασμού τους.

Στην περίπτωση που το εμβόλιο γίνει σε γυναίκα η οποία είναι έγκυος σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται διακοπή της κύησης. Αν έχει γίνει η πρώτη δόση, τότε η δεύτερη μπορεί να προγραμματιστεί μετά την κύηση. Επίσης, μετά τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε διάστημα ο προγραμματισμός μίας εγκυμοσύνης.

Έντουαρντ  Μόρις, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων.

Ορισμένες γυναίκες ανησυχούν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να βλάψει τη γονιμότητά τους. Τις ανησυχίες αυτές μάλιστα καλλιέργησε ένα κύμα παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο σχετικά με αυτό το ζήτημα. Την Τρίτη, το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου και το Βασιλικό Κολλέγιο των Μαιών εξέδωσαν μια ανακοίνωση σχετικά με τους εμβολιασμούς Covid, τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη.

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τις γυναίκες ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά του Covid-19 επηρεάζουν τη γονιμότητα. Οι ισχυρισμοί για οποιαδήποτε επίδραση του εμβολιασμού Covid-19 στη γονιμότητα είναι κερδοσκοπικοί και δεν υποστηρίζονται από κανένα δεδομένο», σημείωσε ο Έντουαρντ  Μόρις, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων.

«Δεν υπάρχει βιολογικά εύλογος μηχανισμός με τον οποίο τα τρέχοντα εμβόλια θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γονιμότητα των γυναικών. Δεν έχουν αποδειχθεί ότι οι γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί έχουν προβλήματα γονιμότητας», συνέχισε.