Την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου επέλεξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η κα Σακελλαροπούλου, είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2018 – πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ. Αν εκλεγεί, που είναι και το πιθανότερο θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απόφασή του με διάγγελμά το απόγευμα της Τετάρτης, αφήνοντας να διαφανεί και το σκεπτικό του.

Αν και τις προηγούμενες ημέρες οι κυβερνητικές διαρροές έκαναν λόγο για πολιτική υποψηφιότητα λόγω και των εξελίξεων με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως επέλεξε ένα μη πολιτικό πρόσωπο για να αποφύγει περιπλοκές στο εσωτερικό της ΝΔ και να πιέσει ταυτόχρονα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ να ψηφίσουν.

Η κ.Σακκελαροπούλου δεν προέρχεται από τη ΝΔ αλλά από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, θεωρείται δε βενιζελικό στέλεχος. Επιπλέον, όπως με νόημα επισημανε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του, εξελέγη πρόεδρος του ΣτΕ επί της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.Μητσοτάκης επικοινώνησε το μεσημέρι με την κ.Σακκελαροπούλου και της γνωστοποίησε την πρόταση του για την Προεδρία της Δημοκρατίας σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου, ενώ το μεσημέρι επικοινώνησε με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον ενημέρωσε και επισήμως ότι δε θα τον προτείνει ξανά, κάτι που είχε επιβεβαιωθεί με διαρροες τις προηγούμενες ημέρες.