Ντέρμπι αναμένεται αύριο και μεθαύριο στο Β΄ γύρο των εκλογών στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ενώ σκληρές μάχες αναμένονται να δοθούν στους Δικηγορικούς Συλλόγους Θεσσαλονίκης και Πειραιά, όπως επίσης και σε άλλους Δικηγορικούς Συλλόγους ανά την Ελλάδα.
Ο πολυπληθέστερος Δικηγορικός Σύλλογος, αυτός της Αθήνας, που απαριθμεί 20.990 δικηγόρους, έλκει το ενδιαφέρον της διήμερης μονομαχίας μεταξύ του Δημήτρη Βερβεσού ο οποίος στον πρώτο γύρο έλαβε ποσοστό 25,75% (2.785 σταυρούς) και του Δημήτρη Αναστασόπουλου ο οποίος έλαβε ποσοστό 17,42% (1.884 σταυρούς).
Το πιο ενδιαφέρον απ’ όλα είναι ότι σε περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος ο κ. Βερβεσός θα μείνει έξω από το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου, καθώς κατήλθε στις εκλογές ως υποψήφιος πρόεδρος, χωρίς να είναι επικεφαλής συνδυασμού.
Και αυτό ανεξάρτητα εάν ο συνδυασμός «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» που συμμετείχε στις εκλογές χωρίς υποψήφιο πρόεδρο αποτελεί την δεξαμενή των συμβούλων που θα τον στηρίξουν στην περίπτωση της εκλογής του.
Αντίθετα, σε περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος ο κ. Αναστασόπουλος, μετακυλά σε θέση συμβούλου και ο τελευταίος σε ψήφους εκ των 4 συμβούλων του, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Σωτήριος Διαμαντόπουλος, μένει εκτός Διοικητικού Συμβουλίου.
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και ο χάρτης των συμβούλων που εξελέγησαν από τον α΄ γύρο, καθώς δίνει μια πρώτη εικόνα των συσχετισμών των δυνάμεων και προς ποία κατεύθυνση θα κινηθεί το δικηγορικό σώμα όταν φτάσει στο παραβάν για να κάνει την επιλογή του.
Οι δύο πόλοι, ο ένας από το χώρο της ΝΔ και ο άλλος από το λεγόμενο ευρύτερο αριστερό-προοδευτικό χώρο (ΣΥΡΙΖΑ, παλαιό ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, κ.λπ.) είναι περίπου ισοβαρείς και δεν οδηγούν σε ασφαλές συμπέρασμα για το που θα οδηγηθεί το δικηγορικό σώμα.
Ήδη, ορισμένοι εκ των υποψηφίων προέδρων του α΄ γύρου, δημοσίως έχουν δηλώσει το πρόσωπο το οποίο θα υποστηρίξουν στον β΄ γύρο, ενώ υπάρχει και ένας αριθμός που παραμένει βουβός.
Αναμφίβολα, αύριο και μεθαύριο το ποσοστό αποχής (όπως συνηθίζεται) θα είναι μεγαλύτερο από τον α΄ γύρο που ανήλθε στο 44,58%.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ είναι ανδροκρατούμενο. Η μόνη γυναίκα μεταξύ 24 ανδρών είναι Μαρινέττα Γούναρη.
Κατά τον α΄ γύρο των εκλογών ο αριθμός των 24 συμβούλων (μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου) που εξελέγησαν κατά συνδυασμό (ανεξάρτητα εάν υπήρχε επικεφαλής ή όχι του συνδυασμού και ανεξάρτητα εάν ο επικεφαλής έλαβε το εκλογικό μέτρο για να εκλεγεί) έχει ως εξής:
Αναστασόπουλος Δημήτρης: 4
Ενιαίο Ψηφοδέλτιο (από το χώρο του Δ. Βερβεσού): 4
Πυξίδα: 3
Περάκης Παναγιώτης: 3
Κωτσής Φώτης: 2
Σοφός Θεμιστοκλής: 2
Κουντούρη Χριστίνα: 2
Βρεττός Άγγελος: 1
Εναλλακτική Παρέμβαση: 1
Δαμασκόπουλος: 1
Βραχιώτης Βασίλης: 1
Πηγή:protothema.gr