Οι προθέσεις της γαλακτοβιομηχανίας, η οποία είναι και leader της αγοράς, είχαν διαφανεί από το περασμένο φθινόπωρο οπότε και το εργοστάσιο έμεινε να λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας.
Πλέον το εργοστάσιο έκλεισε οριστικά, διεκόπη η συνεργασία με παραγωγούς της περιοχής (παρέμειναν μόνο ορισμένοι κτηνοτρόφοι που είχαν μεγάλες μονάδες) και η παραγωγή της ΔΕΛΤΑ μεταφέρθηκε όλη στο εργοστάσιο της Ελασσόνας.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας με θύματα κυρίως τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση.
Η μειωμένη ζήτηση η πτώση στις τιμές παραγωγού αλλά και η απόφαση πολλών γαλακτοβιομηχανιών να περιορίσουν αισθητά την ποσότητα του εισκομιζόμενου γάλακτος, έχει δώσει την χαριστική βολή στους παραγωγούς.
Οι αγελαδοτρόφοι θεωρούν ότι η καταστροφή για τον κλάδο ήταν η επιμήκυνση του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 ημέρες αρχικά (τότε είχε οδηγηθεί σε παραίτηση ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος) και στη συνέχεια σε πάνω από 11 μέρες , καθώς αυτό οδήγησε σε αθρόες εισαγωγές αγελαδινού γάλακτος από την Ευρώπη και σε αφανισμό του κλάδου.
Με δεδομένο ότι με την επιμήκυνση που ισχύει από το καλοκαίρι του 2015, έρχεται πλέον άφθονο φρέσκο γάλα (αρμεγμένο το προηγούμενο βράδυ) από γειτονικές Βαλκανικές χώρες αλλά και από την Αυστρία και τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, σε τιμές των 32 και 33 λεπτών το κιλό, όταν οι τιμές στον Έλληνα παραγωγό είναι στα 42 λεπτά το κιλό, ενώ κάτω από τα 40 αδυνατεί να καλύψει το κόστος παραγωγής, είναι πλέον θέμα χρόνου πότε η ελληνική αγελαδοτροφία θα κατεβάσει οριστικά ρολά.
Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα πολλοί κτηνοτρόφοι προχωρούν σε ξήλωμα των κτηνοτροφικών τους μονάδων, καθώς τα έσοδα τους δεν φτάνουν πλέον να καλύψουν το κόστος τους.
Αλλά και στο μέτωπο των γαλακτοβιομηχανιών, τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά. Μπροστά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν αρχίσει να περιορίζουν τις ημερήσιες πασότητες γάλακτος που παραλαμβάνουν.
Επίσης ισχυρούς τριγμούς προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση της ΦΑΓΕ να αποσυρθεί πλήρως από την αγορά του φρέσκου γάλακτος και να προχωρήσει στην πώληση του εργοστασίου της στο Αμύνταιο.
Το εργοστάσιο, αν και αρχικά κατασκευάστηκε για την παραγωγή κυρίως φρέσκου γάλακτος τελικά έφτασε να παράγει γάλα υψηλής παστερίωσης και μακράς διαρκείας, καθώς η ΦΑΓΕ, ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του, αποφάσισε να εγκαταλείψει την κατηγορία του «φρέσκου».
Ο λόγος ήταν σύμφωνα με τους εκπροσώπους της γαλακτοβιομηχανίας ότι η εν λόγω δραστηριότητα κρίθηκε ασύμφορη καθώς η αγορά του γάλακτος είναι συνεχώς πτωτική στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα χρονιά ξεκίνησε με ακόμη πιο πτωτικούς ρυθμούς καθώς στους πρώτους μήνες του 2016 η πτώση φτάνει στο 15% στο σύνολο του γάλακτος και στο 12,7% χωρίς την κατηγορία του εβαπορέ.
Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η Νουτνού, η οποία σταμάτησε από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου την παραγωγή του φρέσκου γάλακτος «Εκλεκτό», το οποίο συλλεγόταν από μικρές φάρμες από όλη την Ελλάδα και βρισκόταν στα ράφια των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων λιανικής μέσα σε 24ώρες.
Πηγή:insider.gr